"AVAZ" NA LICU MJESTA

Na Bjelašnici svečano imenovana ski staza "Jure Franko": Prisustvovali Pirc Musar, Satler, Konaković...

Prisutnim zvaničnicima su podijeljene i prigodne plakete

H. J. I.

9.2.2024

Na Bjelašnici je danas povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu svečano imenovana ski staza "Jure Franko".

Pored zvijezde dana Jure Franka, svečanosti su prisustvovali brojni bh. i međunarodni zvaničnici. 

Entuzijazam i improvizacije

Prisutna je bila predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer KS Nihad Uk, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić...

- Sada, kada mi je trostruko više godina, mnogo mi je jasnije šta je sve moglo ići po zlu da nije snijeg pao i da nije bilo vašeg entuzijazma, napora i improvizacije, ne bi se sve uspjelo napraviti kada je snijeg pao preko noći iznenada. To je bila zajednička pobjeda. I ja imam uspomenu na tu pobjedu – medalju koja je rođena na ovoj stazi - rekao je Jure Franko.

Poručio je kako je to zajednička medalja koju samo čuva za sve nas.

Na binu je pozvao i svog prijatelja za kojeg kaže da ga ne bilo da nije njega – Bojana Križaja. Pozvao je i Sloveniju da imenuje neku od staza po skijašima.

Naveo je i to kako će se vratiti u Sarajevo kada bude snijega.

- Oprema je tu i ja sam spreman - poručio je.

Simbol jedinstva i ponosa

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar posjetila je da je Jure Franko prije 40 godina na Bjelašnici noseći jugoslovensku zastavu postao legenda, te simbol jedinstva i ponosa svih u bivšoj zajedničkoj državi.

- Slovenija se nada da će Bosna i Hercegovina napredovati na putu ka EU brzinom kojom je Jure Franko došao do pobjede tog februara 1984. kako bismo jednog dana ponovo stajali zajedno u međunarodnoj areni - poručila je Pirc Musar.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je u šali da je Jure Franko "naš u katastru" jer smo tada imali isti pasoš i državu, a olimpijadu 1984. nazvao je najvećim postignućem tadašnje nam domovine Jugoslavije.

Također, izrazio je svoju podršku inicijativi da se Sarajevo kandiduje za domaćinstvo olimpijade mladih 2032.

Prisutnim zvaničnicima su podijeljene i prigodne plakete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.