GODIŠNJICA

Slavlje kakvo Sarajevo ne pamti: Volimo Jureka više od bureka

Utrka veleslaloma za muškarce ostat će zlatnim slovima upisana u historiji sporta bivše države

Piše: I. K. / Avaz.ba

8.2.2020

Prema broju osvojenih medalja, na 14. zimskim olimpijskim igrama najuspješniji bili su sportisti iz bivšeg Sovjetskog saveza, potom Nijemci pa Finci. Tadašnja Jugoslavija osvojila je jednu medalju. 

Kad se Jure Franko veleslalomom spustio niz brdo navijači su ga bodrili transparentom "Volimo Jureka više od bureka". Nakon što je kroz cilj prošao s rezultatom 1:20,26, što je bilo dovoljno za srebrenu medalju, na ciljnoj ravnini nastalo je slavlje kakvo Bjelašnica i Sarajevo nikad nisu doživjeli.


Utrka veleslaloma za muškarce ostat će zlatnim slovima upisana u historiji sporta bivše države. U to vrijeme, i sistem vrijednosti bio je drugačiji pa i nagrade za uspjeh. Franko je jednom prilikom ispričao zanimljivu anegdotu u vezi s osvajanjem medalje.

- Oni su nama tada obećali kao nagradu videorekorder "Hitachi". I razmišljao sam: Ako vozim vrlo dobro u drugoj vožnji, dobit ću videorekorder - ispričao je Franko.

Podsjetimo, Jure Franko bio je u disciplini veleslalom četvrti nakon prve utrke, drugu je odvezao u najboljem vremenu i sasvim zasluženo obradovao cijelu državu. 


Jure Franko. Arhiv

Inače, na programu od 8. do 19. februara bilo je alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman).


Podrška Franku iz publike. Arhiv

Podsjetimo, na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samaran (Juan) kazao je kako je Sarajevo najbolji organizator u historiji održavanja zimskih olimpijskih igara.

Sarajevo je za organizatora igara 1978. godine izabrao Međunarodni olimpijski komitet. U konkurenciji su bili još japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteburg. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.