"AVAZOVA" TEMA

Svi na planine: Kupres omiljena destinacija Dalmatincima, na Bjelašnici očekuju odličan vikend

Tako je na našim planinama snježni pokrivač koji se u petak počeo formirati doveo i do poboljšanja uvjeta

Bjelašnica danas. Screenshot

Meliha Smajkic

20.1.2024

To što se zima ponovo vratila i donijela nove snježne padavine itekako ide naruku našim skijaškim centrima i ljubiteljima snježnih radosti.

Od Jahorine, Bjelašnice, Igmana, Vlašića do Kupresa brojni bh.građani, ali i oni iz susjednih zemalja ovaj vikend će, ali i naredne dane, zasigurno, provesti u zimskoj idili.

Tako je na našim planinama snježni pokrivač koji se u petak počeo formirati doveo i do poboljšanja uvjeta.

Vlašić pod snijegom. Eko Fis Vlašić

Skijalište na Kupresu je, kako nam je kazao Ivan Bagarić iz Uprave „Adria-ski Kupres“ otvoreno 13.januara. Iako su sredinom prošle sedmice zbog kiše bili zatvorili skijalište, nove padavine u petak su ih obradovale.

- Osim vikenda i u narednim danima očekujemo veliki broj gostiju i da će, zapravo, sezona krenuti u pravom smislu - rekao je Bagarić za portal "Avaza".

Zanimljivo je da je Kupres, osim za goste iz BiH, popularno odredište za skijanje Dalmatincima.

Skijaši iz Hrvatske

- Naši gosti su pretežno Dalmatinci, ali dolaze nam skijaši iz cijele skoro Hrvatske, ali naravno iz BiH. Dalmatinci jesu najbrojniji i oni, tradicionalno, održavaju „Dal-Ski“ prvenstvo kod nas, a isto tako i Sinjani koji održavaju svoju „Ski alku“ već, evo, četvrtu godinu zaredom. Imamo i FIS međunarodne utrke gdje nastupaju natjecatelji iz 14 zemalja i na kraju sezone „Cro ski kup“ koji je u organizaciji Hrvatskog skijaškog saveza, tako da imamo priličan broj događanja u centru, a isto tako veliki broj skijaša - rekao je Bagarić za "Avaz".

Kada je riječ o cijenama ski karata, dnevne, poludnevne i višednevne imaju iste cijene kao i prošle godine.

Tako je cijena dnevne karte za odraslu osobu 39 KM, a poludnevna karta iznosi 28 KM.

Ove godine u funkciji je na Kupresu 26 topova za pravljenje snijega, budući da su prošlog ljeta finalizirali preostali dio staza, tako da je sad cijelo skijalište pod sistemom umjetnog osnježivanja.

-Mi smo i prošle godine sezonu otvorili tek 22.januara, ove godine smo malo ranije i očekujemo da će sezona biti , ako ništa, solidna i da će se, takoreći, puno skijaških dana odraditi- rekao nam je Bagarić.

Dok jedni biraju naše planine kao destinacije za jednodnevne izlete, drugi se opredjeljuju za višednevne boravke, a na skoro svakoj od njih ponuda je raznovrsna. I na Bjelašnici, gdje , također, raspolažu naprednim sistemom za osnježivanjem, poligonom i novom trakom za početnike te velikom gastro ponudom se nadaju dobroj sezoni. Dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47 KM, poludnevna 39 KM, a noćno skijanje 30 KM, koliko košta i dječiji park.

Jasmin Mehić, direktor ZOI 84 kazao je za portal "Avaza" da su ih nove snježne padavine prilično obradovale, budući da su i oni zbog zadnjih dana zbog kiše i visokih temperatura od skoro 20 stepeni Celzijusa skijalište morali privremeno zatvoriti.

- Očekujemo sjajan vikend sa mnogo snijega i u nedjelju sa sunčanim danom tako da sve pozivamo da dođu na Bjelašnicu i uživaju u prelijepom vikendu - rekao je Mehić.

Najmoderniji skijaški centar

Jahorina koja cijenama odskače od drugih bh. skijališta, ipak, slovi i kao najmoderniji skijaški centar u jugositočnom dijelu Evrope. Više od 50 kilometara idealno pripremljenih alpskih skijaških staza, kao i onih za nočno skijanje, „Snowboard“ park, ski vrtići i brojni drugi sadržaji razlog su zbog kojih ljubitelji zimskih radosti biraju Jahorinu.

Dnevna karta na Jahorini u sredini sezone 79 KM, a u „udarnom“ dijelu 86 KM. Dvodnevne karte u piku sezone koštaju 146 KM.

Na Vlašiću, također, omiljenoj destinaciji građana naše zemlje, ali i susjednih skijaška sezona je otvorena proteklog vikenda, a tamošnji turistički radnici vjeruju da će sezona biti sjajna.

Cijene karata na Vlašiću se kreću, u ovisnosti od usluge, između 25 i 32 KM.

Jahorina. jahorina.prestige

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.