PITANJA I ODGOVORI

Zašto je štetno korištenje hodalice

Dijete treba poticati da provodi vrijeme na podu i razvija se samostalno

Dovodi do pogrešnog razvoja. Bebe.hr

Dž. R.

11.6.2024

Poštovani, zanima me koliko je štetno korištenje hodalice? Naime, ja sam je kao dijete koristila i nemam zaista nikakvih problema, ali sam pročitala na par mjesta da je ipak bolje ne riskirati.

- Ne preporučuje se njihovo korištenje jer kad stavimo bebu u hodalicu, dovoljno je da prerano stavimo bebu u pasivan sjedeći položaj, bebina kičma trpi veliko opterećenje, veliki pritisak. Posljedica tog pritiska se ispoljava najčešće na donjem dijelu leđa pa dobivamo sliku djeteta koje kada stoji, bude nagnuto prema naprijed, njegov trbuh izgleda kao balon nagnut unaprijed, a sa zadnje strane stražnjica je isto izbačena i dijete je, umjesto da stoji ravno, zapravo nagnuto. Ako bismo tome dodali sjedenje u W položaju, vrlo brzo bismo vidjeli i stopala koja su se počela kriviti prema unutra. 

Dijete dok je u hodalici, hoda na prstima jer drugačije ne može doći do poda. Taj način hoda na prstima se nastavlja i kasnije, kada dijete više nije u hodalici.

Najčešće se u hodalicu stavi dijete u vrijeme kad bi trebalo samostalno razvijati zaštitne reakcije i reakcije ravnoteže. Ali pošto je u hodalici, ne može, a nema ni potrebe da se te reakcije razviju, i što se poslije događa? Naime, kada to dijete pada, ono ne zna izbaciti ruku naprijed i dočekati se na šake, već pada direktno na glavu. Također su česti i padovi s hodalicom koji su vrlo opasni za djecu.

Dijete umjesto da stavljamo u hodalicu treba poticati da provodi što više vremena na podu i radi druge stvari, naprimjer da uči puziti ili samostalno sjediti ili se već lagano pripremati za samostalan hod, kazala je fizioterapeutkinja Hristina Andrašević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.