KORISNO

Mace i psi na koje djeca nisu alergična

14 pasmina za koje se vjeruje da ne izazivaju alergijske reakcije

Maltezeri ne izazivaju alergiju. Ilustracija

"Bebe i mame"

7.9.2018

Često je djetetu sklonom alergijama teško objasniti zašto ne smije imati psa ili mačku. No, možda ipak ima nade i za njih jer je health.com izradio listu 14 kućnih ljubimaca tj. pasmina pasa i mačaka koji su hipoalergensni te navodno ne izazivaju alergijske reakcije i iritacije.

Ipak, mnogi stručnjaci kažu da ne postoji hipoalergenska životinja. Glavni alergen u pasa nije dlaka, već protein koji se nalazi u psećoj krvi (serumu) i kojeg psi izlučuju znojem i odbacuju kroz kožu, a ima ga i u slini i mokraći.

Budući da svi psi imaju taj protein, nijedan pas nije lišen alergena, no postoje pasmine koje luče manje količine alergena poput pudla, tenerifskog psa i maltezera.

Pseći alergeni nalaze se na dlaki, ali radi se o mikroskopskim česticama koje se hvataju za druge čestice u zraku kao što je prašina ili dim cigarete. Zato će vam ljekari savjetovati da zrak u kući ili stanu pokušave održati čistim, kako biste spriječili cirkuliranje alergena u zraku.

Kad su u pitanju mačke, najveću koncentraciju alergena zapravo imaju mačići, a ona opada tek kada mačka navrši 12 mjeseci. No ni tada nije u potpunosti hipoalergensna.

Redovno češljanje i kupanje pasa i mačaka može umanjiti, ali ne i potpuno eliminirati alergene. Stručnjaci preporučuju da se češljanje obavlja na otvorenom prostoru kako se alergeni ne bi raspršili po kući ili stanu.

Donosimo listu 14 pasmina za koje se vjeruje da ne izazivaju alergijske reakcije:

1. Bedlingtonski terijer (Bedlington Terrier)

Ovaj terijer ima vunastu, kovrčavu dlaku i teži od sedam do 10 kilograma.

2. Kovrčavi bišon (Bichon Frise)

Preslatka bijela pahuljica ima mekanu, svilenkastu kratku dlaku, preko koje idu grublje i duže kovrčice. Teži od četiri do osam kilograma i idealan je za manji prostor.

3. Kineski kukmasti pas (Chinese Crested)

Kukmasti pas ima dlaku na vrhu glave, završetku repa i nožica. Jedan pripadnik ove pasmine po imenu Sam tri je godine ponosno nosio titulu najružnijeg psa na svijetu. Pas teži od tri do 4,5 kilograma i može se nositi u košarici.

4. Devon Rex mačka

Devon Rex mačka već ima dugu reputaciju hipoalergenske životinjice.

5. Irski vodeni španijel (Irish Water Spaniel)

Ovi psi više su za porodice koje imaju dvorište, jer mogu težiti 20 do 30 kilograma. Imaju kovrčavo krzno koje je potrebno češljati svako dvije sedmice i šišati svaka dva mjeseca.

6. Irski modri terijer (Kerry Blue Terrier)

Lovački psi mekanog i gustog krzna dosežu težinu do 18 kilograma. Ne podnose u blizini druge pse i mačke.

7. Labradudl (Labradoodle)

Pasmina napravljena križanjem pudlice i labradora retrivera te je jedan od pokušaja da se napravi hipoalergenski pas.

8. Maltezer

Ovi psići su mali i stanu u prosječnu žensku torbicu, a krasi ih duga, svilenkasta dlaka koju treba češljati svaki dan. Najbolje je to činiti na otvorenom vlažnom krpom koja će u manjoj mjeri ukloniti alergene s maltezera.

9. Pudlica

Ova pasmina dolazi u tri veličine - igračka (toy), mini i standardnoj. Kako odabrati najbolju za vašu porodicu? Ne postoji naučni dokaz da manji psi uzrokuju manje alergija od velikih, ali moguće da proizvode manje alergena.

10. Portugalski vodeni pas (Portuguese Water Dog)

Najpoznatiji portugalski vodeni pas zove se Bo i živi u Bijeloj kući. O ovoj pasmini je stoga nastao mit da sigurno neće izazvati alergijsku reakciju.

11. Šnaucer

Kao i pudlice, šnauceri dolaze u tri veličine - mini, standardnoj i velikoj. Potrebno ih je češljati na otvorenom, kupati i redovito čistiti podove u kući kako bi se uklonili alergeni iz doma.

12. Mekodlaki pšenični terijer (Soft-Coated Wheaten Terrier)

Ovaj pas ima dugo, mekano krzno te poput drugih može na dlaki nositi alergene drugih pasa koje sreće u parku i za vrijeme šetnje, ali i pelud biljaka. U tom smislu je bolje kupiti kratkodlakog psa.

13. Sphynx mačka

Ove mačke nadaleko su poznate jer na sebi uopće nemaju dlaku. Ipak, one proizvode alergene i izbacuju ih kroz slinu i kožu kao i svaka druga maca.

14. Meksički bezdlaki pas (Xoloitzcuintli)

Isto kao i kod bezdlake mačke, pas bez krzna i dalje predstavlja određenu prijetnju djeci koja pokazuju simptome alergije.

Najbolji savjeti

Najbolje je posavjetovati se s ljekarom i držati se nekih spomenutih karakteristika:

* Manji pas proizvodi manje alergena;

* Pas s kratkom dlakom neće donositi dodatne alergene u kuću izvana;

* Pse i mačke treba redovito češljati i kupati (na otvorenom);

* Podove i ravne površine u domu treba redovito prati i čistiti;

* Zatvorene prostore treba provjetravati jer prašina, prljavština i cigaretni dim u zraku, nose na sebi alergene životinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.