SAVJETI

Devet savjeta za odvikavanje od cucle

Objasnite djetetu zašto je vrijeme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumijete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti ljepši

Svrsishodno korištenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.9.2018

Majke koje doje ne trebaju bebama davati cuclu - donedavno je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija provedenih u 12 zemalja ustanovili da korištenje cucle uopće ne umanjuje uspješnost dojenja.

Oni preporučuju da se bebama cucla da tek u uzrastu od tri do četiri sedmice, kada već sisaju s lakoćom. Potreba za sisanjem djeci je urođena.

Djeca još u majčinoj utrobi sisaju palac. Savjet roditeljima je da ne dozvole djetetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može izazvati deformaciju. Ukoliko djetetu date cuclu pred spavanje, ona može smanjiti rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Djeca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja.

Svrsishodno korištenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dvije godine. Donosimo devet savjeta koji olakšavaju odvikavanje od cucle:

1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi djetetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u svojoj sobi i na kraju samo pred spavanje.

2. Knjiga: Uzmite knjigu koja se bavi odvikavanjem od cucle, pokažite je mališanu i razgovarajte s njim o tome.

3. Objašnjavanje: Objasnite djetetu zašto je vrijeme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumijete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti ljepši.

4. Bez prisile: Posljednje što roditelji trebaju uraditi jeste da jednostavno zabrane djetetu da cucla.

5. Kutija s cuclama: Uzmite stare cucle i stavite ih u jednu kutiju. Pokažite je djetetu i objasnite mu da su to cucle djece koja ih više ne žele. Možda će se i vaše maleno odlučiti rastati od svoje cucle.

6. Metoda izduvana cucla: Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izduva, cuclanje gubi draž.

7. Poklanjanje: Predložite malenom da pokloni cuclu bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.

8. Dobra vila: Recite djetetu da će dobra vila odnijeti cuclu i u zamjenu za nju ostaviti divan poklon.

9. Rastanak od cucle: Recite malenom da zakopa cuclu u parku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.