PREHRANA

Zašto je dojenje najbolji izbor

"Bebe i mame"

16.3.2018

U svojim preporukama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da je potrebno djecu do šest mjeseci isključivo dojiti majčinim mlijekom, a zatim uz nadohranu sve do kraja prve godine života. Ukoliko su socijalne prilike nepovoljne, preporučuje se dojenje i tokom druge godine bebinog života.

Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenče. Potpuno je prilagođeno djetetovim potrebama, jer sadrži više od 200 sastojaka, među kojima su i brojne odbrambene tvari koje štite dijete od upala i bolesti.

Sastav majčinog mlijeka jedinstven je i neponovljiv te se ne može postići nikakvim tehničkim postupcima. Brojna naučna istraživanja dokazala su da dojenje pozitivno utječe na zdravlje djeteta i majke.

Utjecaj na zdravlje djeteta

* Dojena djeca, posebno ona koja su tokom prvih šest mjeseci hranjena samo majčinim mlijekom, manje obolijevaju od upala probavnog, mokraćnog i dišnog sistema i upala srednjeg uha.

* Dojena djeca imaju bolji odgovor organizma na vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i na cjepivo koje štiti od upale bakterijom Hemophilus influenze.

* Dojena djeca rastu baš onako kako bi trebala. Manje su sklona prekomjernoj tjelesnoj težini u odrasloj dobi i bolestima srca i krvnih žila.

* Manja je učestalost alergijskih bolesti: astme i ekcema (kožnog osipa).

* Manji je rizik od šećerne bolesti ovisne o inzulinu.

* Manji je rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

* Kod dojene djece razvoj čeljusti i zuba je pravilniji.

* Dojena djeca imaju veću inteligenciju, bolji psihomotorni, emocionalni i društveni razvoj.

* Dojenje uspostavlja blizak kontakt majke i djeteta.

* Dojenjem svom djetetu dajete osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti.

* Dojenje je najbolja odluka za budućnost.

Utjecaj na zdravlje majke

* Majke koje doje imaju manju učestalost pojave raka dojke i raka jajnika.

* Nakon poroda, maternica se brže smanjuje i vraća na veličinu kakva je bila prije poroda.

* Manja je učestalost slabokrvnosti.

* Dojenje pridonosi bržem gubitku i vraćanju poželjne tjelesne težine nakon poroda.

* Dojenje smanjuje rizik od osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije

* Bebe koje majke doje svojim mlijekom imaju tri puta veće šanse da prežive od ostalih, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). To znači da bi se dnevno moglo smrti spasiti 3.500 novorođenčadi ukoliko bi sve bebe u svijetu bile dojene majčinim mlijekom tokom prvih mjeseci života.

* Majčino mlijeko toliko dobro djeluje na bebin odbrambeni sistem tako da čak moglo smanjiti opasnost od prenošenja HIV-a s majke na dijete.

* SZO je nezadovoljna time što se samo 35 posto novorođenčadi u svijetu tokom prva četiri mjeseca života doji toliko hranljivim majčinim mlijekom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.