ZANIMLJIVO

Majčino mlijeko može se čuvati u frižideru

"Bebe i mame"

17.3.2018

Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti.

* Majčino mlijeko možete čuvati na sobnoj temperatuti (19-22 stepena) do deset sati, u frižideru (0-4 stepena) do osam dana, a u zamrzivaču do tri mjeseca.

* Za pohranjivanje je najbolje koristiti posude od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka.

* Mlijeko iz frižidera možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura.

* Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

* Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni i vodenasti dio. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.

* Zamrznuto mlijeko trebalo bi prvo odstajati u frižideru 24 sata kako bi se postepeno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijte ga pod mlazom tople vode i više ga ne smijete čuvati niti zamrzavati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.