PREHRANA

Na koju su hranu djeca najčešće alergična

"Bebe i mame"

6.7.2018

Općenito se može reći da alergije na hranu nisu toliko raširena pojava i najčešće su bezopasne. No, mnogi roditelji ne znaju da najčešći oblik alergije kod djece do tri godine nije alergija na kikriki puter, ribu ili školjke. Prvo mjesto na listi zauzima mlijeko.

Prema sadašnjim pokazateljima, svako četrdeseto dijete je alergično na mlijeko, što je dvostruko više od alergija na jaja ili čak tri puta više od alergija na kikiriki puter.

Nasreću, većina ugrožene djece nije zbog ovih alergija izložena ozbiljnim opasnostima. Pored toga, većina tih alergija vremenom nestaje. Najčešći simptomi nisu problemi s disanjem ili pojava otoka disajnih organa, u većini slučajeva je riječ o simptomima na koži - dermatitisu.

Brojna istraživanja su potvrdila ove navode, jer ukoliko dijete povraća ili ima osip na koži, većina roditelja je sklona pogrešno zaključiti da je automatski riječ o alergiji na određenu hranu.

Takav zaključak nije bezazlen, jer se takvoj djeci potpuno nepotrebno i neopravdano uvode različite nepotrebne restrikcije u ishrani koje se mogu negativno odraziti na njihovo kompletno zdravlje.

Zato je poruka roditeljima - ne trčite sa samodijagnosticiranjem. Ukoliko sumnjate da je dijete alergično na hranu, neka to potvrdi pedijatar ili specijalista alergolog.

Ne morate uvoditi poseban režim ishrane da biste spriječili pojavu alergije na hranu, pogotovo ukoliko u porodici dosad nisu zabilježeni takvi slučajevi. Jer, izbjegavanje određene hrane tokom trudnoće ili uskraćivanje određene vrste hrane djetetu nije dobro za njegovo zdravlje.

Pored toga, nejasno je da li djeca koja su najviše izložena takvom riziku (zbog pojave alergija u porodici) imaju bilo kakvu korist od toga. Brojne studije nisu potvrdile da ova mjera, dakle izbjegavanje određenih vrsta hrane, ima pozitivan efekat kada su u pitanju alergije na hranu kod djece.

Hipoteza higijene

Mnogo bi bolje bilo, kad je o alergijama riječ, obratiti pažnju na "hipotezu higijene". Ona sugerira da pretjerano sterilno okruženje podstiče razvoj alergija. To potvrđuje i primjer među Kinezima i Izraelcima gdje se sa davanjem ekstrakta kikirikija počinje veoma rano, to jest ovaj se ekstrakt uvodi u ishranu djece u ranoj dobi, a učestalost alergija na hranu među njihovom djecom je veoma niska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.