KORISNO

Koja hrana pospješuje razvoj dječijeg mozga

Evo deset namirnica koje blagotvorno djeluju na dječiji mozak, pa ih treba obavezno uključiti u njihovu ishranu

Dati djetetu pravilnu ishranu neophodnu za normalan razvoj mozga. Ilustracija

"Bebe i mame"

19.9.2018

Mozak u razvoju je izuzetno gladan organ. Njemu je potrebna velika količina hranjivih materija, i on je apsorbira više od bilo kojega drugog organa. Zato je veoma važno dati djetetu pravilnu ishranu neophodnu za normalan razvoj mozga.

Evo deset namirnica koje blagotvorno djeluju na dječjii mozak,pa ih treba obavezno uključiti u njihovu ishranu.

1 Losos. Masna morska riba sadrži za rad mozga važne omega-3 masne kiseline. One poboljšavaju kognitivne sposobnosti mozga. Djetetu se može dati sendvič sa prženim ili kuhanim lososom ili lososom iz konzerve i povrćem (krastavac, paradajz i zelena salata).

Omega-3 masne kiseline se nalaze i u drugim masnim morskim ribama, kao što su sardine, tuna i skuša.

2 Jaja. Žumance sadrži holin koji pobojšava pamćenje. Djetetu će prijati obrok sa prženim ili kuhanim jajetom sa integralnim hljebom i salatom.

3 Puter od kikirikija. Kikiriki je odličan izvor vitamina E. To je antioksidans koji štiti omotač nervnih ćelija u mozgu. Kikiriki puter namazan na kruh je ukusna užina. Neslan kikiriki može se dodati u salatu. Napomena: provjerite da dijete nije slučajno alergično na kikiriki!

4 Žitarice. Mozgu je nužna i glukoza. Integralno brašno sadrži glukozu koja hrani nervni sistem i celulozu koja kontrolira količinu glukoze koja iz crijeva prelazi u krv, kao i vitamine B kompleksa koji, također, hrane mozak.

5 Zobene pahuljice su najbolji doručak za pametnu djecu, jer sadrže vitamine E i B, cink i kalij. Ovi minerali i vitamini omogućavaju djeci ostvarivanje punog intelektualnog potencijala. Mogu se koristiti sa mlijekom ili jogurtom. Zobeno brašno se može pomiješati sa običnim pri spremanju kolača i palačinki.

6 Jagodičasto voće. Jagode, borovnice, maline, kupine i drugo voće sadrže antioksidanse. Istraživanja su pokazala da jagode i borovnice znatno poboljšavaju pamćenje, a sjemenke jagode, maline i kupine sadrže omega-3 masne kiseline. Svježe voće može se dodati u voćnu salatu, musli, a zamrznuto iskoristiti za kompot.

7 Mahunarke. Veoma je korisno da djeca jedu grah, grašak, boraniju i leću jer sadrže proteine i tzv. složene ugljene hidrate (koji malo povećavaju nivo glukoze u krvi), dijetna vlakna, kao i vitamine i minerale. Ovo povrće se može koristiti kao glavno jelo, kao prilog ili salata.

8 Povrće različitih boja. Paradajz, brokoli, patlidžan, tikva, mrkva, špinat, paprika, kukuruz - povrće tamnije boje sadrži veću količinu antioksidanasa koji štite nervne ćelije. Dajte ga djeci najviše u obliku salate napravljene od nekoliko vrsta povrća. Što više ovog povrća stavljajte u različita variva. Dinstano povrće sa tjesteninom može biti dobra večera.

9 Mlijeko i jogurt. Mliječni proizvodi su bogati proteinima i vitaminima B grupe - a to su važne komponente za rast nervnog tkiva, stvaranje neurotransmitera i enzima. Za doručak dajte djetetu jogurt, pavlaku sa manje masnoće, kiselo ili slatko mlijeko.

10 Posna junetina. Nemasna junetina je odličan izvor željeza i cinka koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti mozga. Junetinu treba jesti sa hranom bogatom vitaminom C (paradajz, paprika, narandže, jagode). Na taj način se znatno povećava resorpcija željeza. Uz obrok od mesa djetetu obavezno poslužite salatu ili domaći sok.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.