BROJNA PITANJA

Ulje u ishrani beba: Koje je najbolje i kako ga uvesti

Za bebine kašice najvažnije je da budu bogate hranljivim sastojcima i bez šećera, a ulje je jedan od značajnih izvora hranljivih materija

Maslinovo ulje nije obavezno u svakoj kaši, ali ako želite da je oplemenite uljem, najbolje je njime. Bebimil

E. Ag.

26.3.2024

Za bebine kašice najvažnije je da budu bogate hranljivim sastojcima i bez šećera, a ulje je jedan od značajnih izvora hranljivih materija. Evo kako i koje maslinovo ulje je najbolje da date bebi.

Svako ko započne s kašicama ima brojna pitanja o tome kada i koju hranu smije da uvede. Na ovo se ubrzo nadovezuju pitanja o mesu, uljima, zaslađivačima i žitaricama.

Organsko ulje, djevičansko ili rafinirano

Ulja imaju mnoge nazive i oznake koje nas mogu zbuniti i često nisu ni jasna. Prirodna ili takozvana hladno cijeđena ulja su mehanički hladno cijeđena iz plodova, orašastih plodova ili sjemena. Ni ulje ni voće se ne zagrijevaju, što ulje čini posebno kvalitetnim. Sve vrijedne supstance se čuvaju i apsorbuju kada se ulje konzumira. Hladno cijeđena ulja također imaju mnogo intenzivniji ukus, piše Yumama.rs.

Rafinirana ulja su prerađena ulja, ona su zagrijana da bi bila stabilnija. Ulja se često mogu zagrijati na visokim temperaturama, čime gube zdrave i vrijedne sastojke. Iako ne štete bebi, ne pružaju nikakve zdravstvene koristi i ne obezbjeđuju joj esencijalne masne kiseline. Ulja organskog porijekla dostupna su i u djevičanskom i u rafiniranom obliku, organsko ulje ne sadrži tragove pesticida.

Ulja obezbjeđuju bebi vitalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Naročito biljne masti, odnosno ulja obezbjeđuju esencijalne polinezasićene masne kiseline. 

Ovo omogućava da apsorbujemo vitamine E i K, kao i sekundarne biljne supstance, jer su one rastvorljive u mastima u tijelu. Za razliku od zasićenih masnih kiselina, one su veoma dobre za srce i cirkulaciju. 

Imuni sistem bebe

Masne kiseline igraju važnu ulogu u strukturi ćelijskih membrana i metabolizmu masti. Oni su također početni materijal za tkivne hormone i vitalni su za regeneraciju ćelija. Imuni sistem bebe također zavisi od ulja i masti.

Maslinovo ulje nije obavezno u svakoj kaši, ali ako želite da je oplemenite uljem, najbolje je njime. Ono sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina i vitamina E, što ga čini tako zdravim. Prednost maslinovog ulja je u tome što se može zagrijati i na oko 180 stepeni. Stoga se može univerzalno koristiti u kuhinji. Međutim, to ne znači da je pogodno za kuhanje i prženje. Pored maslinovog ulja izuzetno zdravo je ulje od uljane repice, s tim što za razliku od maslinovog ima blažu aromu.

Kada je kaša u pitanju, uputstvo za primjenu je prilično jednostavno, umiješajte nekoliko kapi ulja, naprimjer, voće i povrće kuhano na pari možete pokapati s malo ulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.