POKAZALA ISTRAŽIVANJA

Ovu zdravu grickalicu obavezno uvrstite u ishranu ako želite smršavjeti

Beri je objasnila da su istraživanja pokazala da se prilikom jedenja badema oko 30 posto kalorija izluči zbog takozvane strukture badema

Šaka badema sadrži zdrava vlakna i masti. Facebook

E. Ag.

29.1.2024


Istraživanja su dokazala da grickanje badema pomaže u gubitku kilograma.

Doktorica i profesorica nauke o ishrani Sara Beri otkrila je koju namirnicu možemo da grickamo da bismo smršavjeli i smanjili želju za hranom.

Naime, studija provedena na King's koledžu u Londonu pokazala je da je praćenje zdravog načina života tokom 18 sedmica rezultiralo manjim strukom, nižim krvnim pritiskom i poboljšanjem masti u krvi kod ispitanika.

Dr. Beri je otkrila da je konzumiranje badema igralo veoma važnu ulogu u ovom istraživanju.

- Zdrav obrok će uvijek biti dobar za vas, ali rezultati studije pokazuju da ljudi poništavaju prednosti hranljivih obroka jedući nezdrave grickalice poput čipsa i keksa. Tako da će zamjena zdravijim grickalicama biti od koristi našem tijelu - objašnjava ona.

Šaka badema sadrži zdrava vlakna i masti, i iako su bogati mastima, ne apsorbuju se na isti način kao druga hrana bogata mastima.

Beri je objasnila da su istraživanja pokazala da se prilikom jedenja badema oko 30 posto kalorija izluči zbog takozvane strukture badema, tako da su odlična užina.

Ipak, važno je ne pretjerivati da ne ni došlo do stomačnih problema.

Profesor genetske epidemiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji je vodio ovo istraživanje, Tim Spektor također je upozorio na štetu koju ultraobrađena hrana pravi našem organizmu, a to uključuje višak kilograma.

Hrana se obično klasifikuje kao ultraobrađena ako sadrži pet ili više sastojaka koji se ne smatraju sastojcima za kuhanje. Ovo uključuje zaslađivače, boje, konzervanse i emulgatore, piše Informer.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.