ZDRAVLJE

Često stanje kod prijevremeno rođene djece: Crvenilo i svrab ukazuju na alergiju na mlijeko

Bitno je znati razliku između njih i postupiti kako nalaže struka

Mlijeko i djeca. Facebook

Z. K.

20.5.2024

Kada su u pitanju mliječni proizvodi, često se dešava da organizam na njih ne reagira dobro. Moguće je razviti alergiju, a manje zahtjevno stanje je intolerancija na laktozu. Bitno je znati razliku između njih i postupiti kako nalaže struka.

Manjak laktaze

Intolerancija na laktozu je kada konzumiramo mlijeko, a naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze, tačnije enzim koji razgrađuje mliječni šećer. Bebe proizvode više laktaze kako bi mogle probaviti majčino mlijeko. Prerano rođena djeca ponekad imaju intoleranciju na laktozu već po rođenju, dok normalno rođena djeca obično ne razvijaju znakove intolerancije prije treće godine života.

Simptomi se javljaju nakon pola sata do 2 sata od konzumacije mliječnih proizvoda. Jačina simptoma ovisi o količini mliječnih proizvoda koji su konzumirani. Mogu se javiti grčevi u trbuhu, proljev, nadutost/gasovi i mučnina. Najčešće dijagnostičko sredstvo koje je i vrlo precizno je izdisajni test, a također se mogu koristiti i ova dijagnostička sredstva: krvne pretrage i endoskopija.

Jako je bitno smanjiti ili potpuno ukloniti mlijeko iz prehrane. Oni koji imaju nizak nivo laktaze mogu popiti 0.5 do 1 dcL mlijeka bez posljedica. Količina veća od 1 dcL će uzrokovati probleme.

Simptomi alergije

Najopasnije je piti svježe mlijeko. Neke obrađene mliječne namirnice imaju manju količinu laktoze u odnosu na količinu mlijeka pa ih intolerantne osobe lakše podnose, a u njih spadaju margarin i fermentirani mliječni proizvodi, npr. jogurt, sladoled, frape i tvrdi sirevi. Kao nadomjestak za mlijeko nude se kravlje mlijeko bez laktoze, soja mlijeko i kozije mlijeko.

Alergija na mlijeko javlja se kada imunološki sistem burno reagira na proteine u mlijeku. Dolazi do reakcije koja može biti na koži u vidu crvenila i svraba, oticanje oko usta, zatim grčevi, proljev, sluzave stolice, povraćanje, a može se manifestirati i kao simptomi rinitisa. Kod dijagnosticiranja se mogu raditi kožni testovi kao i alergo testovi.

Biti oprezan

Oni koji su jako osjetljivi na laktozu trebaju biti oprezni kada jedu hranu koju nisu sami pripremili, i raspitati se o sastojcima te hrane. Često se laktoza nalazi u umacima za salatu, pojačivačima okusa, a nalazi se i u lijekovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.