PREHRANA

Preduvjet za dobar razvoj mališana: Privolite djecu da jedu zdravije

Ne smijete zaboraviti na primjerenu tjelesnu aktivnost i boravak na svježem zraku

Važnost zdrave prehrane. Facebook

Z. K.

20.4.2024

Nema roditelja koji se nije zabrinuo za zdravlje djeteta i koji nije pokušao na razne načine privoljeti mališane na jelo, koji nije pokušao djetetu u pubertetu objasniti važnost zdrave prehrane.

Redovni obroci

Sa punim pravom, jer djeca često odbijaju namirnice koje ne vole (voće, povrće), dok bi neograničeno jeli i pili druge, poput slatkiša, slanih grickalica, gaziranih sokova s kofeinom i fosfatima i sličnog, pa je tako prirodan unos važnih nutrijenata upitan.

Zdrava prehrana, pod kojom podrazumijevamo redovne obroke sačinjene od raznovrsnih namirnica i dovoljan unos pitke vode, neobično je važna za svakog čovjeka, a pogotovo u dječijoj i u dobi odrastanja, kad je tijelu zbog brzog rasta potreban “građevni i energetski materijal”.

Pod tim podrazumijevamo redovan unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u dovoljnim količinama. Obroci koji sadrže cjelovite žitarice, voće, povrće, mlijeko, nemasno meso i ribu, osiguravaju neophodne sastojke za odvijanje normalnih tjelesnih aktivnosti.

Unos soli

Dobro je pažnju obratiti na pripremu hrane, jer se kuhanjem gubi do 35 posto vitamina, a pripremom na pari do 20 posto, zatim ograničiti unos soli - izbaciti slane grickalice i gotovu konzerviranu hranu, jer so pojačava izlučivanje kalcija. Ali, uz zdravu prehranu, ne smijemo zaboraviti na primjerenu tjelesnu aktivnost i boravak na svježem zraku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.