RAST & RAZVOJ

Kakva je uloga hrane u razvoju dječijeg mozga

"Bebe i mame"

20.5.2018

Koji to nutrijenti igraju najznačajniju ulogu u razvoju kognitivnih sposobnosti, pogotovo tokom djetinjstva i adolescentnog doba? Ova oblast je sve češće predmet istraživanja brojnih stručnjaka. Navodimo najznačajnije rezultate do kojih se došlo u okviru ovih istraživanja:

Jod za inteligenciju

Profesor Creswell Eastman, koji se nalazio na čelu studije čija je tema bila istraživanje utjecaja nedostatka joda potvrđuje da jod ima izuzetno veliki značaj u razvoju mozga kod djece.

- Čak blizu šezedest procenata naših ispitanika, djece od osam do deset godina u svoj organizam unosi nedovoljne količine joda. To je poražavajući podatak s obzirom na činjenicu da jod ima vitalnu ulogu u razvoju mozga. Manjak joda se može odraziti na smanjeni IQ (koeficijent inteligencije), a u kasnijoj životnoj dobi i na umanjene sposobnosti učenja i općenito na kompletne kognitivne sposobnosti.

Cink i omega-3

Direktor MINDD Fondacije (Fondacije koja promovira integrativni pristup brizi o zdravlju kompletne porodice uz fokusiranje na biomedicinu, ishranu, mentalni razvoj i prateće terapije) Leslie Embersits ističe:

- Ponašanje djece je pod ogromnim utjecajem fizičkih faktora. Esencijalni nutrijenti kao što su cink i omega-3 potpomažu normalan i zdrav razvoj djeteta. Obaveza je roditelja da vode računa o pravilnoj ishrani djece i unosu u organizam svih nutrijenata neophodnih za normalan razvoj, kako mentalnih tako i fizičkih sposobnosti.

Zdravstvene institucije bi također trebale roditeljima ukazati na važnost minerala u ishrani djece, važnost zdrave ishrane koja uključuje cjelovite žitarice, mliječne proizvode, jaja, tamno zeleno lisnato povrće, ribu i meso.

Šta kažu majke

Za zdrav razvoj djeteta jednako je važan i unos omega-3. Stoga bi roditelji svakako trebali uvesti dva do tri obroka ribe sedmično. Međutim, ukoliko to nisu u mogućnosti, ovaj važan nutrijent se može unositi i kroz dodatke ishrani.

U drugoj studiji više od polovine anketiranih majki priznale su da ishrana njihove djece ne obezbjeđuje adekvatne količine magnezija, joda ili cinka.

Eksperti upozoravaju da se ovom problemu mora posvetiti mnogo veća pažnja.

Zapamtite

Cjelovite žitarice, mliječni proizvodi, jaja, tamno zeleno lisnato povrće, riba i meso - to su namirnice koje osiguravaju pravilan rad i razvoj dječijeg mozga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.