RAZVOJ

Želi sjediti, ali još ne može

Pomozite bebi da vježba, ali čuvajte osjetljivu glavicu koju lako može povrijediti

Neke bebe nauče sjediti pridržavajući se rukama za pod. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.2.2019

Mišići djeteta od šest mjeseci još nisu dovoljno jaki. Ono može kontrolirati ruke i šake, ali još ne može upravljati bokovima, nogama i stopalima. Zbog toga, šestomjesečna beba nije spremna za samostalno sjedenje.  

Ako je stavite da sjedi na podu ispruženih nogu, balansirat će nekoliko sekundi, a čim pomjeri glavu ili pokuša nešto uzeti s poda, prevrnut će se.

Ipak, beba u ovoj dobi želi sjediti i to traži od vas. Zato joj pomozite da vježba, ali čuvajte osjetljivu glavicu koju lako može povrijediti, a i svaki pad će dijete jako uplašiti.

Neke bebe nauče sjediti pridržavajući se rukama za pod. Međutim, tako je put do samostalnog sjedenja dug, a samo sjedenje za dijete nema nikakve koristi. Ono, naime, želi sjediti, igrati se i razgledati, a u položaju kada se pridržava za pod, ne može raditi ništa drugo.

Da biste olakšali posao svom djetetu, vježbajte mu mišiće, masirajte ga ili neka se jednom rukom čuva za vaš prst, a drugom pridržava omiljenu igračku. Budite sigurni da će vrlo brzo balansirati svojim tijelom, a nakon toga i samostalno sjediti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.