KORISNO

Kako i u kojem položaju bebe smiju spavati

Mnogi neonatolozi-pedijatri usvajaju ove preporuke, a neki od njih savjetuju da beba kada spava na leđima uvijek bude pod nadzorom roditelja

Trebalo bi uvijek da spavaju na leđima. Ilustracija

Z. K.

2.6.2021

Djeca do godinu trebala bi spavati na leđima na tvrđem madracu i u istoj sobi s roditeljima, jedna je od novih preporuka za sigurnost najmlađih koje je objavila Američka akademija pedijatara (AAP). Mnogi neonatolozi-pedijatri usvajaju ove preporuke, a neki od njih savjetuju da beba kada spava na leđima uvijek bude pod nadzorom roditelja.

Naime, na nacionalnoj konferenciji američkih pedijatara zaključeno je da bi bebe da bi se izbjegao takozvani sindrom iznenadne smrti djece, koji je sve češći posljednjih godina, trebalo uvijek da spavaju na leđima, dok se spavanje na strani ocjenjuje kao nesigurno.


Spavanje na strani ocjenjuje se kao nesigurno. Ilustracija

Zdravo dijete može spavati na leđima s rukicama blago povijenim uz glavu i nogicama blago savijenim i razmaknutim. Prema mišljenju američkih pedijatara, bebe ne bi trebalo redovno spavati u sjedećem položaju, bilo u kolicima bili u specijalnim automobilskim sjedištima.

Bebe redovno mogu spavaati samo u krevetu, a sjedište i kolica služe samo za transport djece, nikako za spavanje. Preporuka pedijatara je i da u bebinom krevetiću ne bude mekih predmeta, igračaka, labave posteljine, uključujući dekice, jastuke i štitnika od udaraca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.