RIJEČ STRUKE

Problem koji vas može pratiti i u odraslom dobu

Mogu osjećati strah i bespomoćnost, a mogu se javiti i fiziološke reakcije

Obratite pažnju na mališane. Health Site

Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar

3.2.2023

Neliječena trauma iz djetinjstva nosi sa sobom mnogo problema u odrasloj dobi. Traumatično iskustvo može izazvati snažne emocije i fizičke reakcije koje traju dugo nakon događaja. Djeca mogu osjećati strah i bespomoćnost, a mogu se javiti i fiziološke reakcije, koje uključuju povraćanje, gubitak kontrole crijeva ili mjehura.

Nisu imuni

Kao i svi roditelji, pokušavate zaštititi svoje dijete od nepouzdanih događaja. Ali postoje slučajevi koji ne zavise od vas i dešavaju se van porodice, u školi ili na ulici. Također, na djetetovu psihu utječe i ponašanje roditelja koji zloupotrebljava psihoaktivne supstance (alkohol, droge), ali i odvajanje od roditelja (razvod, dugotrajna hospitalizacija ili kada je jedan od roditelja u zatvoru).

Traumatske reakcije mogu uključivati različite reakcije kod djece: intenzivan i trajni emocionalni stres, depresivne simptome ili anksioznost, promjene u ponašanju, poteškoće sa samoregulacijom i samokontrolom, teškoće sa spavanjem (noćne more). Djeca, bez obzira na to koliko imaju godina, nisu imuna na posljedice traumatskih iskustava.

Stepen razvoja

Čak i bebe i mala djeca mogu doživjeti stres. Način ispoljavanja traumatskog stresa zavisi od uzrasta i stepena razvoja. Ako se ne liječe, traumatski događaji u djetinjstvu mogu utjecati na mozak i nervni sistem i povećati ponašanja koja ugrožavaju zdravlje (npr. pušenje, poremećaji u ishrani, upotreba supstanci).


Slobodan Nogo, neuropsihijatar. Avaz

Te emocionalne traume potom nosimo sa sobom u odraslo doba, a one se odražavaju na naše odnose, karijeru, sreću i zdravlje.

Djeca koja su doživjela nasilje u djetinjstvu ili adolescenciji, posebno žene, stječu strah od ulaska u seksualni kontakt i odnose s muškarcima, jer se plaše samih uspomena zbog kojih su povrijeđeni i zgroženi.

Kako se liječi

Trauma iz djetinjstva može se liječiti u bilo kojem dobu. Kada ljudi dođu kod psihijatra s jednim problemom, vrlo često se utvrdi da je izvor problema trauma iz djetinjstva. Zajedno sa specijalistom psihijatrije možete pronaći izlaz iz “ljuske”. Trebate živjeti život u pravcu u kojem želite, a ne da s vama upravljaju strahovi iz djetinjstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.