SAVJET MAJKAMA

Kako djeci spustiti temperaturu

U slučaju da je krvna slika „mirna“, može se zaključiti da je u pitanju virus i da roditelji treba da budu strpljivi

Zabrinutost roditelja je neizostavna. Printscreen

E. Ag.

7.2.2023

Temperatura kod djece nije nimalo prijatna pojava, naročito kada zbog virusa može trajati i danima. Zabrinutost roditelja je u tim situacijama neizostavna, a djeca nerijetko budu razdražljiva i neraspoložena, naročito ukoliko noću ne mogu mirno da spavaju.

Svaka temperatura kod djeteta je znak da je djetetov organizam napao virus ili bakterija. Često se dešava da je pored primjene preparata za spuštanje temperature (brufena ili paracetamola) potrebno uključiti i antibiotik (kada se radi o nekoj bakterijskoj infekciji). To najlakše možete saznati klasičnim pregledom kod svog izabranog pedijatra ili putem analiza krvi i urina.

U slučaju da je krvna slika „mirna“, može se zaključiti da je u pitanju virus i da roditelji treba da budu strpljivi, s obzirom na to da povišena temperatura kod virusa može trajati nekoliko dana.

Šta može pomoći

Kada kažemo skidanje temperatura kod djece, tu prije svega mislimo na sve one metode koje su i naši roditelji koristili kada smo mi bili djeca. Ništase od tada nije posebno promijenilo. Većina mladih roditelja se vodi tom logikom da je pored sirupa za skidanje temperature kod djece važno koristiti i ostale „prirodne metode“ koje također mogu pomoći. Tu prije svega mislimo na učestalo tuširanje djeteta mlakom vodom, a nakon tuširanja preporučuje se da se dijete peškirom obriše jakim pokretima (masiranjem) kako bi se potakla cirkulacija.

Isto tako, kod skidanja temperature kod djece, metoda "krompir u čarapama" je itekako blagotvorna. Također, dijete svucite i sa natopljenim čaršafom ga skroz obmotajte. Već nakon nekoliko minuta primijetit ćete da temperatura polako spada.

Kada je temperatura visoka (preko 39), kombinacija sirćeta i kukuruznog brašna daje izvanredne rezultate kada se radi o skidanju temperature kod djece. Napravite kompaktnu smjesu od ova dva sastojka tako da ne bude previše tečna, stavite je u čarape i navucite ih na djetetove noge. Dijete će se u nekom trenutku preznojiti, što je dobar znak da se temperatura polako spušta.

Provjetrena prostorija

Kada se dijete nalazi u febrilnom stanju, gledajte da prostorija u kojoj se dijete nalazi bude čista i provjetrena, kao i dovoljno prijatna (ne preporučuje se da u sobi bude više od 22 stepena). Dijete nikako ne biste trebali da utopljavate, već da ga razgolitite koliko god je to moguće. Možete ga ostaviti samo u majici, gaćicama, boso. Previše stvari na njemu će samo naknadno povisiti temperaturu, što se svakako ne preporučuje.

Hladne obloge

Temperatura se u većini slučajeva manifestuje na čelu i vratu djeteta. Ovi dijelovi tijela su najviše vrući, pa je shodno tome poželjno stavljati hladne obloge. Možete nakvasiti pamučnu krpu ili maramicu vodom, iscijediti je i staviti je na djetetovo čelo. Ovo ponovite nekoliko puta u toku dana.

Što više tečnosti

Kod skidanja temperature kod djece, veoma važnu ulogu ima i unos dovoljne količine tečnosti u organizam. Pedijatri preporučuju da dijete što češće pojite vodom, prirodnim sokovima i limunadama ili čajevima kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.