IZGRADITE POVJERENJE

Ove dvije stvari dijete ne oprašta roditeljima ni kada odraste

Ne pravite ove greške

Djeca svoje samopouzdanje crpe iz povjerenja svojih roditelja. Printscreen

E. Ag.

1.5.2023

Uvijek se trudimo da pravilno odgojimo svoju djecu. Ali na ovaj ili onaj način, svi griješe. Djeca mogu oprostiti neke greške, neke odmah, a neke s vremenom. Ali postoji one greške koje se nikad ne opraštaju. Uz tek rijetke izuzetke.

Kontrola i nedostatak povjerenja

Postoji nekoliko vrsta roditeljstva. Neka su djeca stalno pod nadzorom, ne smiju izaći dalje od dvorišta. A neka i u ranijoj dobi odlaze od kuće bez nadzora. Ne postoji pravi put. Treba vidjeti kakvo dijete imate.Ali djetetu treba pokloniti povjerenje, čak i ako je vam je teško. Djeca svoje samopouzdanje crpe iz povjerenja svojih roditelja.

Ako roditelji sumnjaju i ne vjeruju, onda je djetetu teže doći do uspjeha u bilo kojem poslu. A ako roditelji vjeruju, sve ide lakše.To funkcioniše i s dvadeset godina, kad sin ili kćerka odu u drugi grad da žive i rade. Uvijek je potrebno povjerenje u snagu djeteta i vjera. To je vrlo važno.

Dijete neće odrasti samostalno ako se stalno kontroliše. U dobi od šesnaest godina, naprimjer, može doći do spoznaje da nije u stanju da uradi ništa odgovorno. A roditelje je najlakše okriviti.Jer ako su uvijek kontrolisali, nisu dopuštali da djeca budu odgovorna i nezavisna, to se odrazilo i na odrasli život.

Upoređivanje s drugima

Ovo je vrlo važna tema. Kako je u djetinjstvu tako će biti i u budućnosti.Neke ljude roditelji nisu upoređivali s drugima. I šta mislite šta se dogodilo u odrasloj dobi? Samouvjerene su osobe i upoređuju se samo sa sobom. Razumiju da svako ima svoje uvjete i smatraju da je čudno upoređivati se s drugima.

A ako je dijete upoređivano, onda će u odrasloj dobi upoređivati sebe. Odatle mogu proizaći depresija, nesigurnost i zavist. Samo iz činjenice da su roditelji u djetinjstvu upoređivali.

Zapamtite, dijete treba upoređivati samo s njim. Potrebno je da shvati kako je svaka osoba jedinstvena i da svaka ima svoje uvjete i karakteristike.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.