BUDITE IM UZORI

Ove loše navike djeca najčešće pokupe od roditelja

Postoje neke stvari koje radimo potpuno nesvjesno, a mališani ih usvajaju

Djeca upijaju sve ono što radite ili govorite. Printscreen

E. Ag.

14.5.2023

Roditelji će se uvijek truditi da djecu nauče dobrim navikama kako bi odgojili pristojnu, razumnu i odgovornu djecu. Međutim, postoje neke stvari koje možda radimo potpuno nesvjesno, a djeca ih mogu kopirati.

Psovanje

Koliko god se trudite ne psovati pred djetetom, ono ipak može preuzeti ovu lošu naviku od vas tako što će vas uhvatiti kako psujete nekome na telefonu, dok vozite ili gledate utakmicu.

Lijenost

Na internetu postoji mnogo smiješnih videa beba i male djece kako oponašaju svoje lijene očeve na kauču ili krevetu. Iako je to ponekad urnebesno, u stvarnosti morate biti sigurni da niste lijena osoba koja se ne tušira, ne kuha, jer će dijete na kraju preuzeti ovu lošu karakteristiku od vas.

Kopanje nosa

Svako kopa nos, ali to je vrlo nehigijenski i trebalo bi se raditi nasamo, kao i oprati ruke odmah nakon čačkanja. Djeca mogu lako oponašati takve radnje videći vas da ih radite ili bilo koje druge nehigijenske radnje poput brisanja ruku o odjeću.

Pušenje i pijenje

Kako dijete odrasta, u predtinejdžerskoj i tinejdžerskoj dobi moglo bi se zainteresirati za pijenje alkohola i pušenje cigareta. Studija je pokazala da je veća vjerovatnost da će tinejdžeri čiji su roditelji ikada pušili postati pušači, čak i ako su im roditelji prestali pušiti prije njihovog rođenja.

Tračanje

Ako stalno ogovarate preko telefona ili sa svojim susjedima druge ljude i pričate negativno o njima, velike su šanse da će vaše dijete preuzeti ovu lošu naviku od vas, piše „Times of India“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.