PEDIJATAR UPOZORAVA

Roditelji često prave ove greške tokom kupanja djece: "Opasne su"

Postoji mnogo potencijalnih rizika

Ne ostavljajte dijete samo u kadi. Printscreen

E. Ag.

9.6.2023

Vrijeme kupanja jedna je od najboljih prilika da se roditelji bolje povežu sa djecom. Međutim, pedijatar Tomas Felps otkriva da postoji i mnogo potencijalnih rizika uključenih u kupanje djeteta na koje bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju.

Rizik od povreda

- Kako bi kupanje djeteta bilo sigurno i zabavno za vaše dijete i vas, ključ svega je da roditelj bude prisutan, pripremljen i pažljiv - objašnjava Felps, koji ukazuje na nekoliko uobičajenih grešaka koje roditelji često prave tokom kupanja i tako nesvjesno izlažu dijete velikom riziku od povreda, a nekad i utapanja.

Jedna od najčešćih i najopasnijih stvari koje roditelji prave tokom kupanja djeteta jeste odlazak iz kupatila i ostavljanje djeteta bez nadzora. Kako upozorava pedijatar, u tim slučajevima najčešće dolazi do povreda, jer je dijete bez nadzora, a postoji i velika opasnost od utapanja, jer je samo sekunda nepažnje dovoljna da bi nastala tragedija.

Isto tako, Tomas otkriva da većina roditelja ne provjerava temperaturu vode, što može biti itekako opasno.

Temperatura vode

- Uvijek provjerite vodu laktom ili zglobom jer su ti dijelovi tijela osjetljiviji na promjenu temperature nego, primjera radi, vaši prsti - kaže on. Osim previsoke temperature vode, velika je greška i kupanje djeteta u kadi koja nema podlogu protiv klizanja.

Dno kade tokom kupanja može biti izuzetno klizavo, a to je opasno za djecu.

- Naime, mala djeca se neprestano igraju i postoji opasnost da padnu, te, ukoliko nemate podlogu protiv klizanja, mogu i da se povijrede - zaključuje pedijatar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.