SAVJET

Ove namirnice mogu pogoršati dijareju kod djece

Jedna od najtežih komplikacija jeste gubitak tečnosti, odnosno dehidracija

Izbjegavati hranu koja pogoršava simptome i produžava oporavak. Instagram

E. Ag.

1.8.2023

U slučaju pojave dijareje kod djece jedna od najtežih komplikacija jeste gubitak tečnosti, odnosno dehidracija. Da bi se oporavila crijevna flora tokom epizoda proljeva kod djece potrebno je izbjegavati hranu koja pogoršava simptome i produžava oporavak.

Nefermentirani mliječni proizvodi

U slučaju intenzivnog proljeva poželjno je izbjegavati punomasno mlijeko. Razlog je, prema istraživanju provedenom na Univerzitetu u Kaliforniji, što sadrži laktozu i otežava probavu. Također, može pojačati plinove, proljev i nadutost. Umjesto toga, fermentirani mliječni proizvodi poput probiotičkog jogurta ne sadrže laktozu i mogu pomoći u obnovi crijevne flore.

Šljive

Neko voće, kao što je to slučaj sa šljivama, umjesto da ublaži proljev, može ga pogoršati. To je slučaj sa šljivama, pogotovo sušenim. Naime, koncentracija vlakana, sorbitola i polifenola u ovom voću ima laksativni učinak.

Citrusno voće

Treba izbjegavati citruse jer mogu iritirati sluznicu crijeva. Treba izbjegavati sokove narandže, limuna, grejpa, mandarine i drugih citrusa.

Treba izbjegavati citruse jer mogu iritirati sluznicu crijeva. Instagram

Sirovo i vlaknasto povrće i žitarice

Vlaknasta hrana čini stolicu mekšom i poboljšava rad crijeva. Idealno u situaciji kada dijete nema proljev. No u slučaju mekane stolice preporučljivo je izbjegavati brašno od cjelovitih žitarica, cjelovite žitarice, mekinje, mahunarke...

Hrana bogata FODMAP-om

Hrana s visokim udjelom FODMAP-a odnosi se na povrće, mliječne proizvode i voće koje je siromašno ugljikohidratima. Naime kratica FODMAP uključuje fermentabilne oligosaharide, disaharide (laktozu), monosaharide (fruktozu) i poliole (sorbitol i manitol).

Američko pedijatrijsko udruženje ističe da ih treba izbjegavati zato što se ne probavljaju dobro, a kada dospiju u debelo crijevo uzrokuju plinove, nadutost i proljev. Neke od ovih namirnica su jabuke, breskve, nektarine, lubenice, avokado, kruške, cvjetača, češnjak, luk, mahunarke, pistacije...

Začinjena hrana

Može iritirati crijeva, povećati proizvodnju želučane kiseline i pogoršati proljev. Čili, jaki začini, ljuti umaci i začinjeni preljevi su zabranjeni.

Namirnice bogate šećerima

Šećer (saharoza) može pojačati simptome proljeva. Stoga djetetu nemojte davati čokolade, bombone, žvakaće gume, kolače, slastičarske proizvode, slatka pića, sirupe, džemove... Važno je čitati etikete proizvoda, jer mnogi imaju dodane šećere.

Djetetu nemojte davati čokolade, bombone, žvakaće gume, kolače, slastičarske proizvode, slatka pića. Instagram

Pića s kofeinom

Stručnjaci na Medicinskom univerzitetu Mičigen ističu da je kofein stimulans koji pojačava pokretljivost crijeva i može dovesti do proljeva. U tom smislu, pića kao što su kafa, čaj i energetska pića mogu imati laksativni učinak.

Hrana koja nadima

U ovu grupu spadaju fermentirajuće namirnice koje proizvode plinove poput mahunarki, slanutka, leće i graška. Cvjetača, brokula, luk, orašasti plodovi, prokulica, zelena salata i kupus također mogu pojačati proljev.

Prerađena i brza hrana

Namirnice koje čine ovu grupu bogate su zasićenim mastima, natrijem i aditivima i mogu pogoršati proljev. Tu ubrajamo grickalice, pomfrit, hamburgere, prženu hranu, krafne, pizze...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.