EGGPRANK

Medicinski stručnjaci upozoravaju roditelje da prestanu s novim TikTok izazovom

Reakcije djece su različite, ali veliki broj mališana djeluje uznemireno, mnogi su se rasplakali

Ova šala mogla bi imati neželjene efekte, uključujući modrice i širenje bakterija. Twitter

E. Ag.

25.8.2023

Videosnimci s heštegom #eggprank pregledani su na TikToku gotovo 700 miliona puta - uprkos tome što pojedini roditelji ostavljaju uznemirenu djecu da plaču.

O čemu je riječ? Jedan od posljednjih bizarnih TikTok trendova #eggprank obično podrazumijeva učešće roditelja i malog djeteta koji zajedno u kuhinji prave obrok. U jednom trenutku roditelj uzima jaje, govori djetetu da će da ga razbije, ali umjesto činije, roditelj razbija jaje o djetetovu glavu.

Reakcije djece su različite, ali veliki broj mališana djeluje uznemireno, mnogi su se rasplakali, a neki su uzvratili razbijanjem jajeta o glavu roditelja. No, uprkos svemu, trend je brzo postao viralan.

Medicinski eksperti upozoravaju da bi ova šala mogla da ima neželjene efekte, uključujući modrice i širenje bakterija.

- Vi djeci, doslovno, razbijate salmonelu o glavu. Ovo nije nešto što djeci koristi na bilo koji način, ne smatram ni da je zabavno - rekla je dr. Megan Martin, pedijatrijska konsultantkinja za hitnu medicinsku pomoć, prenosi cdm.

Njena koleginica Amanda Meters isprobala je ovaj izazov na sebi i zaključila „da je veoma teško razbiti jaje čak i na odrasloj, potpuno razvijenoj lobanji”, prenosi Originalmagazin.

Obje su saglasne da bi djeca iz ove šale mogla da usvoje štetno ponašanje jer se mozgovi mališana još razvijaju i oni su poput spužve, tako da uzimaju u obzir baš sve šta se dešava u njihovom okruženju.

Za sada nije jasno odakle je TikTok izazov krenuo. Neki viralni videosnimci koji su nastali početkom avgusta prikazuju odrasle osobe koje učestvuju u izazovu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.