SAVJETI

Odgoj bez vikanja: Pametne „kazne“ za djecu kada naprave grešku

Kako da ih natjerate da se pokaju

Roditelji moraju biti uvijek makar korak ispred svoje djece. Gabe blog

E. Ag.

15.11.2023

Roditelji moraju biti uvijek makar korak ispred svoje djece, ali ponekad ponašanje najmlađih može da izbaci iz takta. Nikakve zabrane i prijetnje ne pomažu, a oni, i ukoliko se primire, to bude kratkog daha.

Koju metodu pronaći, a da bude djelotvorna

Koliko god kažnjavali djecu i pokušali da ih smirite, uvijek na kraju roditelji budu slabi na svoje nasljednike. U nastavku pročitajte koje su to fraze koje bi mogle da vam pomognu da situaciju držite pod kontrolom.

Neka namjeste krevet bratu ili sestri

Kada se dijete ponaša loše prema bratu ili sestri, natjerajte ga da uradi nešto dobro za njega, jer je to velika prirodna posljedica, piše "Fennell seeds". Naprimjer, natjerajte ga da namjesti krevet ili da uradi nešto umjesto njega ili nje. Kada probate ovaj sistem, vrlo brzo će se pokajati i ubuduće neće praviti takve ispade.

Ne čitajte mu pred spavanje

Kada dijete nešto loše uradi, a naviknuto je, recimo, da mu se čita pred spavanje, uskratite mu to zadovoljstvo. Možda ne bi bilo loše i da ga pošaljete ranije na spavanje. Da bi se dijete izborilo s onim što je uradilo, morate im naći "bolnu tačku". Možda će vam biti teško da to uradite, ali morate mu ukazati na trenutke kada se nije primjereno ponašalo, piše Ona.rs.

Pisanje rečenica

Kada dijete, recimo, šutne mamu ili udari tatu, natjerajte ga da napiše rečenicu suprotnu od toga. Recimo: "Više nikada neću udariti tatu", "Neću šutirati mamu" i slično. Neka i kroz pisanu riječ osjeti kajanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.