RODITELJSTVO

Je li teže odgajati sina ili kćerku: Naučnici konačno imaju odgovor na ovo pitanje

Roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju s roditeljima koji su imali samo kćerke

Mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo kćerke. Facebook

E. Ag.

27.2.2024

Djevojčice će uvijek ostati uz vas. One su emotivne i uzvraćaju svu ljubav koju im dajete. Dječaci rastu i sjedaju u automobile i na motocikle, a onda počinju neprospavane noći, odgovorila je jedna majka na pitanje da li je lakše podignuti sina ili kćerku.

13.000 roditelja 

Upravo je ovo jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kada krene rasprava o roditeljstvu, a najnovija istraživanja, koje su zajednički proveli timovi s Karlovog univerziteta u Pragu i Kolumbija univerziteta u Njujorku, konačno su našla odgovor.

Naučnici su proučavali više od 13.000 roditelja starijih od 50 godina i došli do neočekivanih rezultata – roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju s roditeljima koji su imali samo žensku djecu.

Jednostavno rečeno, mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo kćerke, pa ovi rezultati potvrđuju da je ipak lakše odgajati kćerku.

Jedan od glavnih razloga, istakli su naučnici, jeste činjenica da će kćerke, kada stignu do starosti, vjerovatno brinuti se o roditeljima i pružiti im emocionalnu podršku, pomažući im da budu sretnije i zdravije. 

Mentalno opadanje

Studija je pokazala i da roditelji ženske djece kasnije u životu manje piju alkohol, drogiraju se i puše, a više roditelja sinova ima problema sa prekomjernom težinom i demencijom.

Stopa takozvanog mentalnog opadanja je skoro ista za majke i očeve, ali će više majki sinova imati problema sa prekomjernom težinom i demencijom kasnije u životu. Rezultati se ne mijenjaju, bez obzira na to da li je riječ o biološkoj ili usvojenoj djeci, kaže naučnica Katrin Volf.

Ovo istraživanje je tako dalo odgovor na jedno od najčešćih pitanja vezanih za podizanje djece i opovrglo anketu Britanskog dječijeg udruženja u kojoj je skoro 60 posto ispitanika reklo da je teže odgajati kćerku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.