SAVJETI

Nutricionistkinja otkriva šta može pomoći ako dijete nema apetit

Dok neka djeca zaista uživaju u hrani, vole da jedu i rado jedu sve što im date, drugi mališani djeluju kao da im se baš ništa ne sviđa

Obratite pažnju na potrebe djeteta. Facebook

E. Ag.

28.2.2024

Dok neka djeca zaista uživaju u hrani, vole da jedu i rado jedu sve što im date, drugi mališani djeluju kao da im se baš ništa ne sviđa, a roditelji ih jedva natjeraju da stave poneki zalogaj u usta. Ponekad, doduše, imaju fazu kada jedu manje, ali ako traje dugo, postaje prava muka za mame i tate koji brinu što dijete ne jede dovoljno.

Kod djece koja ne pokazuju nikakvo interesovanje za hranu, dobro je da uradite sljedeće:

Biranje tanjira

Da motivišete dijete da jede, tako što ćete ga, naprimjer, pustiti da bira tanjire sa svojim omiljenim likom iz crtića, boju svog pribora za jelo, tako što ćete se potruditi da obrok bude šaren, da izgleda lijepo.

- Obratite pažnju na potrebe djeteta kako biste bolje uvidjeli kada je pravi trenutak da mu ponudite hranu, neka obrok traje kratko – nemojte da pustite dijete da "satima" sjedi za stolom da bi jelo, i pustite ga da samo kontroilše količinu hrane koju unosi - savjetuje nutricionitkinja Karlota Reviriego za guiainfantil.com.

Roditelji odlučuju o vremenu koje prođe između obroka, kao i o vrsti hrane koju nude djetetu, zato pustite njega da odluči samo koliko će jesti i nikada nemojte da ga tjerate da jede.

Tjeranje djeteta da jede određenu vrstu hrane je najbolji način da ono tu istu hranu zamrzi do kraja života, a ako ga ne budete na to tjerali, vjerovatno će je u nekom trenutku probati.

Inače, nutricionistkinja ističe da je sasvim prirodno da djeca oklijevaju kada treba da probaju neki novi okus, tako da, kada im ponudite nešto novo, obično uzmu veoma malo te namirnice.

Savjeti za roditelje djece koja nemaju apetit

Nutricionistkinja Reviriego kaže da može pomoći da se pridržavate nekoliko navika:

Jedite zajedno za stolom, bez televizije ili igračaka. Cijela porodica sjedi za stolom dok se obrok ne završi, a dobro je i da se ograniči neko razumno vrijeme. Nije ideja sjediti dva sata za stolom gledajući u tanjire.

Dajte djetetu dobar primjer. Jedite sporo, žvačite pravilno, hranite se zdravo.

Nemojte da stavljate previše hrane djetetu na tanjir i da očekujete da sve to pojede. Uvijek je bolje da mu dodate još ukoliko zatraži.

Izbjegavajte da dijete jede nešto između obroka, šta god da je u pitanju. Ukoliko mališan ne jede između obroka imat ćete bolji uvid u to kada je gladno i kada da mu ponudite da jede.

Ne pravite za dijete posebne obroke, neka cijela porodica jede isto. Naravno, sasvim je očekivano da će se djetetu nešto dopasti više, nešto manje i da će danima kada je spremljeno nešto što baš i ne voli pojesti manje.

Imajte na umu da tjeranje djeteta da jede nije rešenje, kao što nije ni vikanje niti kažnjavanje, podmićivanje. Što smireniji budete u svemu tome, to ćete postići bolje rezultate, poručuje nutricionistkinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.