POMOĆ STRUČNJAKA

Razvoj govora kod djece: Norme koje roditelji trebaju znati

Ukoliko roditelj ne reagira misleći da ima vremena ili zbog straha, postoji veća vjerovatnost za ozbiljnije probleme

Do pete godine mora moći voditi razgovore. Pixabay

Dž. R.

17.5.2024

jedna od najvažnijih stavki u razvoju djeteta je razvoj samog govora, a u tom poslu uvijek možete potražiti pomoć logopea.

Problemi govora

Logoped je stručnjak koji se bavi problemima glasa, govora, jezika.

Preciznije logoped ispravlja neispravan izgovor određenih glasova, korigira cjelokupan govorno-jezični razvoj, potiče razvoj govora i jezika, bavi se problemima čitanja i pisanja, problemima u učenju i problemima glasa

Norme razvoja

Polazimo od pretpostavke da je svako dijete individua za sebe, što znači da ima svoj tempo rasta i razvoja. No postoje norme koje dijete u određenoj dobi treba savladati.

Do 3 mjeseca dijete se trza na jači zvuk, oglašava se ovisno o tome da li je zadovoljno ili nije, prestaje plakati ako mu se obratite, čuju se glasovi kao eee, iii…

Do 6 mjeseci dijete na govor reagira gukanjem, obraća pažnju na muziku, oglašava se ponavljanjem određenih slogova ma ma ma, vokalizira oduševljenje i negodovanje.

Do 12 mjeseci imitira različite zvukove (oponaša životinje), koristi gestu da bi reklo što želi, oko prvog rođendana javljaju se i prve riječi koje nose značenja ( mama, tata), odgovara na jednostavne zahtjeve, npr. Daj loptu!, puno više razumije nego što zna govoriti.

Od 1-2 godine spaja dvije riječi, npr. beba pava, postavlja jednostavna pitanja, npr. Što je to?, svakodnevno usvaja nove pojmove i bogati rječnik, pokazuje i imenuje određene dijelove tijela na zahtjev.

Od 2-3 godine ima složenu rečenicu, govor je razumljiv, imenuje stvari iz okoline, bogati rječnik novim riječima, sluša kratke priče.

Od 3-4 godine govori rečenice od 4 riječi, govor je razumljiv.

Sa 3 godine je potrebno pravilno izgovarati glasove s, z, c, a, sa 4g. š, ž,č, l., nema ponavljanja slogova ni riječi, opisuje događaje iz vrtića, parka, odgovara na pitanja; Šta?, Gdje?, Kada?

Od 4-5 godine dijete pravilno izgovara sve glasove, govor je razvijen i gramatički uredan, nema grešaka u rodu, broju, padežu, rimuje riječi, ima usvojen vremenski tok ( jučer, danas, sutra), komunicira uredno sa djecom i odraslima, priča priče.

Ako dijete ne ispunjava većinu od ovih normi potrebno se obratiti logopedu.

Ukoliko roditelj ne reagira misleći da ima vremena ili zbog straha, postoji veća vjerovatnost za ozbiljnije probleme u govoru, jeziku, komunikaciji, čitanju, pisanju, ponašanju i socijalnim odnosima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.