PROMJENE

Kada se više ne želi maziti

Odbija vaše nježnosti i milovanje? Mislite da je ljuto i nervozno? Bez panike, normalno je da vaše dijete i tako reagira. A kad se bude htjelo maziti, pokazat će vam

Bebi je potreban roditeljski pogled i osmijeh. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.2.2019

Beba od 13 mjeseci ima novu najdražu zanimaciju. Satima puže za loptom, podiže se i pada. Pritom nešto zadovoljno brblja i sjajući od sreće pogleduje svoju majku. Majka je podiže s poda i ljubi je u obraščić. Beba odmiče glavu, ukoči se i vrišti, tražeći loptu. Majka je najednom nesigurna? Zar joj je igra preča od maženja? Može li biti da je njena kćerkica ljuta na svoju mamu? 

- Sasvim je normalno da djeca tako reagiraju, kažu stručnjaci. - Odrasli imaju sasvim druge predstave o nježnostima nego njihove bebe. Djeca, doduše, vole dodire, vole da ih se uzme u naručje, da ih uspavljuju ljuljanjem, da se s njima priča. Sve navedeno važno je za zdrav rast i razvoj.

Potreba za neposrednim tjelesnim kontaktom s roditeljima djeci je urođena. Nošenje, ljuljanje, tih govor i milovanje prijaju ocu, majci i djetetu. Beba je tako osjećala da se može osloniti na roditelje, to joj je ulijevalo sigurnost.

No, bebama su dovoljni obični, svakodnevni dodiri. Odraslima ne. Zar oni često ne kažu da bi bebu zgnjavili, pojeli... Mnogo je očeva i majki koje bi svoje maleno najradije zavukli pod svoju kožu.

Djeci to smeta. Nekad im smeta zato što žele malo mira, ponekad ih to prekida u njihovim aktivnostima, kao što je navedeni slučaj s malom Emom. Ona počinje hodati, želi uživati u prvim koracima, u osvajanju svijeta svojim nogama. A majka je uzima u naručje, prekida je u tako značajnom "poslu"! Pa, Ema je na najboljem putu da se osamostali.

I drugi roditelji često znaju prekinuti svoje mališane u "važnim" poslovima - guranju lopte, oblačenju medvjedića, građenju tornja. U takvim situacijama milovanju i maženju nema mjesta. Ali, kasnije, kad bude trebalo ići na spavanje - ništa bez maženja!


Mali kurs maženja za roditelje


1. Kad vaš mališan poželi da se mazi, to ne može čekati. Nježnosti dolaze spontano. Dajte sebi dovoljno vremena za to. Jer, dijete osjeti kad odlutate s mislima.

2. Neka djeca prave su maze, druga se drže na distanci. Roditelji moraju prihvatiti takva ponašanja. Najvažnije je da dijete zna da je voljeno.

3. Važno je da želje vašeg djeteta imaju prednost. Ako se ono u jednom trenutku igra, sigurno ne želi da ga milovanjem prekidate u igri.

4. Vaše se dijete osjeća zaštićenim kad vam sjedi u krilu, kad ga poslije kupanja nježno gladite peškirom ili s njim zajedno pužete, smijete se i brbljate.

5. S djetetom treba što više pričati. Jer, vaš glas mu je odavno poznat, on mu nudi sigurnost i čini njegov mali cvijet prijateljskijim.

6. Bebi je potreban kontakt očima, potreban joj je roditeljski pogled i osmijeh. Ona pažljivo promatra vaše lice i intuitivno pokušava imitirati vaš izraz.

7. Za nježnost je potrebna blizina. Zato je sasvim normalno ako vaše dijete ne dozvoljava da ga pomiluju ili poljube dalji rođaci i posjetioci. Zato će oni shvatiti prijateljsko upozorenje roditelja da dijete ne želi takve izljeve nježnosti. U periodu "otuđivanja" (oko 8. mjeseca) sva su djeca skeptična.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.