POMOĆ IZ PRIRODE

Kad bolesnom djetetu pomaže eukaliptus, a kada lavanda

Mnoge tegobe možete riješiti sami kod kuće, uz upotrebu prirodnih preparata

Posebno morate biti oprezni s eteričnim uljima i travama. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.9.2018

U liječenju djece treba koristiti što više prirodnih sredstava, bez hemije i vještačkih supstanci. Međutim, mnogi roditelji ne znaju odakle da počnu ili se plaše da ti preparati nisu dovoljno efikasni.

U tome griješe, pošto prirodni lijekovi mogu biti od velike pomoći u liječenju brojnih tegoba.

Prehlada

Da biste djetetu pomogli da se oslobodi sluzi koja ga guši, dodajte tri kapi ulja od eukaliptusa u šerpu ključale vode. Skinite s vatre, sačekajte da se malo prohladi i dajte djetetu da se inhalira s peškirom preko glave. Isparenja treba udisati na nos po nekoliko sekundi, s malim pauzama pošto je para vrela.

Uvečer mu stavite još jedan jastuk da bi dijete spavalo s uzdignutom glavom. Poprskajte jastuk s nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Tokom dana dajte djetetu da pije dosta vode.

Kašalj i grebanje u grlu

Možete napraviti svoj sirup protiv kašlja: 30 grama lišća majčine dušice prelijte čašom ključale vode. Ohladite, procijedite i dodajte pola supene kašike meda. Ovaj pripravak je isključivo za stariju djecu.

Mlađoj djeci pomaže vrlo topla voda sa sokom od limuna.

Osip od pelena

Bebe često dobijaju osip od pelena. Mažite kremom na bazi ekstrakta od nevena. Uporedo s tim, probajte nekoliko vrsta pelena.

Nicanje zubića

Bebe su razdražljive kad im rastu zubići. Ublažit ćete im tegobe ako im desni mažete mješavinom maslinovog ulja i esencijalnog ulja od kamilice. Kamilica ublažava svrab i bol.

Problemi sa spavanjem

Uradite sve ono što je radila vaša baka. Stvorite svakodnevni ritual odlaska na spavanje i strogo ga se pridržavajte: prvo kupanje, podoj i priča za laku noć. U dječiju sobu stavite posudu s proključalom vodom i 10 kapi lavandinog ulja pola sata prije spavanja. Ta isparenja mogu opustiti uznemireno dijete i pomoći mu da utone u san.

Manje posjekotine

Za djecu stariju od dvije godine nakapajte tri kapi ulja od čajnog drveta na gužvicu vate i time lagano dezinficirajte ranici ili posjekotinu. Na taj način lako ćete spriječiti infekciju.

Opekotine prvo rashladite pod mlazom vode iz česme, a zatim premažite uljem od lavande.

Afte i ranice u ustima

Napravite svoj rastvor za ispiranje usta: u lonac ključale vode sipajte kafenu kašičicu soli.

Ohladite, zatim dodajte kap ulja od lavande i kap ulja od čajnog drveta. Rastvor je pogodan za stariju djecu koja znaju grgoljati.

Važno

Ukoliko vjerujete da je dijete bolesno, prvo se obratite ljekaru. Posebno morate biti oprezni s eteričnim uljima i travama zbog toga što oni mogu biti jaki. Stoga nemojte improvizirati, već se pridržavajte uputstava. Eterična ulja se ne daju djeci koja pate od astme ili ekcema.

Kućna mirisna apoteka

* Bočica kvalitetnog ulja od eukaliptusa, lavande, čajnog drveta i kamilice;

*Krema na bazi nevena;

* Pakiranje čaja od kamilice;

* Korijen svježeg đumbira;

* Med;

* Hladno cijeđeno maslinovo ulje;

* Lišće majčine dušice;

* Svjež limun.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.