SAVJETI

Dječija soba „na prirodan način"

Većina vodećih proizvođača nudi boju na bazi vode s malo ili bez hlapljivih organskih spojeva. Neke kompanije proizvode mliječne boje na bazi mliječnog proteina kazeina, vapna te prirodnog mineralnog pigmenta

Ilustracija

"Bebe i mame"

14.11.2018

Preuređenje dječije sobe prije dolaska bebe može se činiti kao dobra ideja, ali ono zahtijeva puno različitog građevnog materijala - ljepila, boje, hemijskog otapala. Kuća će vam se iznenada pretvoriti u gradilište s raznim zagađivačima koji mogu biti problematični. Mjere opreza koje možete poduzeti su sljedeće:

1. Naučite osnovne stvari o bojama. Većina vodećih proizvođača nudi boju na bazi vode s malo ili bez hlapljivih organskih spojeva. Neke kompanije proizvode mliječne boje na bazi mliječnog proteina kazeina, vapna te prirodnog mineralnog pigmenta.

2. Pod neka vam bude od prirodnog materijala. Novi tepih može ispuštati opasne hemikalije iz vlakana, podstave i ljepila te iz boje i sporogorećeg ili nezapaljivog sloja. Razmislite o potpuno prirodnim tepisima, npr. od vune ili jute.

3. Budite izbirljivi kad je u pitanju namještaj. Nasljeđe kao što su antikne stolice za ljuljanje ili kolijevke ne odgovaraju današnjim standardima sigurnosti ako su premazani bojom na bazi olova.

4. Ako ih kupujete, razmislite o kupovini organskog madraca i posteljine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.