SVAKODNEVICA

Kuhajte s djetetom i podijelite radost

Ako ste u dilemi da li pripremiti obrok ili se igrati s djetetom, učinite oboje istovremeno

Svako dijete osjeća se zadovoljnim ako može uraditi nešto korisno. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.1.2019

Kuhajući s vama, vaše dijete uči bez posebnog truda. Svakodnevna rutina postaje pravi momenat budnosti u kojem dijete razvija svoju inteligenciju i sposobnosti. Dakle, pripašite kecelju.  

Mala djeca

Ako je dijete mlađe od dvije godine, stavite ga u njegovu visoku stolicu, pokazujte mu namirnice i pribor, komentirajući šta je šta i šta ćete sljedeće raditi. Tako će bebina pažnja biti usmjerena na ono što radite, a u isto vrijeme učit će složene riječi (oguliti, sjeći, posušiti). Dajte bebi oprano i oguljeno povrće s kojim se može igrati. To je idealna prilika da proba nove vrste hrane.

Dijete koje će uskoro napuniti dvije godine, uz vašu pomoć, može stavljati povrće u šerpu ili miješati namirnice.

Od dvije do četiri godine

To je vrijeme govora. Dijete može odgovoriti na pitanja: "Hoćeš li mi, molim te, dati rotkvicu. Ne tu, nego onu manju". Dijete razvija čulo iskustva - hladno prije kuhanja, toplo poslije, sirovo, kuhano, slano, slatko.

Evo jedne igrice: Sprijateljite ga s mirisima i okusima otvorenih očiju, a onda tražite da ih prepozna zatvorenih očiju.

Malo starije dijete upoznajte i s logikom. Kuhajući, ono razumije: polovina, sredina, ista količina, dupla količina. Osim toga, može vam pomagati da stavi povrće na tanjir ili isprobavati svoje recepte. Naime, svako dijete osjeća se zadovoljnim ako može uraditi nešto dobro i lijepo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.