RAZVOJ

Siguran dom za malog avanturistu

Kako bi uklonili opasnosti za djecu, roditelji će osigurati sva opasna mjesta u domu, ali valja predvidjeti i naoko nepredvidivo

Dom je za dijete pu opasnosti. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.7.2019

Baš kao i prvi alpinisti ili moreplovci, bebe žele otkriti svaki dio svog svijeta, koji je odjednom postao velik. Koliko god roditelji čuvali svog netom prohodalog istraživača, dom je za njega opasan.  

Roditelji misle kako je sve sigurno. Noževi stoje zaključani u ladici, lijekovi i sredstva za čišćenje su izvan dohvata, sve utičnice zaštićene, a oštri uglovi namještaja obloženi.

Ali, nije problem u onome što roditelj može predvidjeti, opasnost vreba u onome što ne može, jer dječija mašta nema granica. Obični magnet koji inače ne može dohvatiti, otpadne li s frižidera, može završiti u ustima djeteta i izazvati gušenje.

WC školjka naročito je opasna zato što se djeca vole penjati na nju te mogu pasti. Kao i sve druge prostorije koje nisu sigurne za djecu, i kupatilo držite zaključano. Evo gdje još vrebaju opasnosti za malog avanturistu.

- Hodalica - Bebino tijelo ima više kostiju i može otrpjeti padove od kojih bi odrasli završili u bolnici. Ali, hodalica remeti urođene navike padanja, drugačije raspoređuje masu te opterećuje kičmu, a beba se može i povrijediti.

- Kolijevka puna igračaka - U kolijevci pretrpanoj plišanim igračkama i dekicama beba se može ugušiti ako se prevrne. Isti rizik prijeti i ako spava u krevetu za odrasle, naročito ako je uz nju roditelj, koji nehotično može poklopiti dijete rukom.

- Obavezno vezanje - Dječija sjedala i nosiljke roditeljima ulijevaju lažnu sigurnost. Dječiji zglobovi znatno su pokretljiviji i maleni će lako izmigoljiti ako nije dobro vezan. Naročito su opasne visoke hranilice u kojima bi bebe uvijek morale biti vezane.

- Stoljnjaci - Kada dijete prohoda, roditelji se moraju pozdraviti sa stolnjacima, ali i šoljama za kafu te drugim vrućim napitcima. Idealna je mala termosica ili posebne plastične šolje s poklopcem. Ako je i sruši, neće se opeći.

- Naljepnice čuvaju glavu - Dijete ne razlikuje otvorena vrata od prozirnih. Ne samo da riskira da se u njih zaleti nego ih može i razbiti. Staklena vrata, ako ih ne želite zamijeniti mekšim drvenim, oblijepite naljepnicama do pola metra visine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.