IGRA I UČENJE

Ljeto u gradu može biti zabavno

Djeca vole kad im odrasli poklanjaju pažnju te kad roditelji razgovaraju s njima i igraju se s njima - zato uživajte u igri kad god možete

Boravak u prirodi može biti poučno iskustvo. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.7.2019

Djeca ne mogu, poput odraslih, dugo mirno sjediti na jednome mjestu. Nakon što odgledaju crtić, maleni odmah kreću u akciju pitajući roditelje: "A šta ćemo sad raditi?". Ona vole kad im odrasli poklanjaju pažnju te kad roditelji razgovaraju i igraju se s njima.  

Postoje sasvim jednostavni načini da se i bez mnogo novca izvrsno zabavite i provedete ugodne trenutke s djetetom. Evo nekih:

1. Ponekad je dovoljno umjesto na trosjed ili krevet sjesti s djetetom na pod u njegovoj sobi i pričati šale ili se pak igrati jednostavne igre, poput skrivača ili igre riječi koje se rimuju.

2. Djeca vole šatore pa im možete napravite šator u sobi. Odmaknite stolice od stola i preko njega prebacite veliku deku koja seže sve do poda. Sto će se pretvoriti u prostrani šator, u kojem će se dijete moći igrati. Također, možete kupiti dječiji šator (oni nisu skupi) i prirediti kampovanje u bašti ili dvorištu.

3. Naučite malene starim igrama iz svojeg djetinjstva, poput "Ringe ringe raja" i "Ide maca oko tebe". One će im biti nove i zanimljive.

4. Dok se s djecom vozite u automobilu, podstaknite ih da posmatraju drveće, zgrade, livade... Skrenite im pažnju i na saobraćajne znakove kraj ceste.

5. Nabavite boje za tekstil te zajednički oslikajte i ukrasite djetetove iznošene traperice. Detalje možete i izvesti raznobojnim koncem.

6. Igrajte se lova na blago. Sakrijte sitniš ili slatkiš, ali ostavite diskretne tragove do "blaga" ili nacrtajte kartu koja će dijete dovesti do njega

7. Kad god vam to vremenski uvjeti dopuštaju, izađite s djecom iz kuće. Boravak u prirodi može biti poučno iskustvo. Potaknite dijete da počne zapažati svijet oko sebe - lišće, latice cvijeća, pupoljke. Skrenite mu pažnju i na zvukove u prirodi. Boravite vani tokom svih godišnjih doba. Tako će dijete moći pratiti kako se priroda mijenja.

8. Uzmite iz prodavnice veliku kartonsku kutiju. Vjerovali ili ne, kada kutija dođe u dječje ruke, proradit će mašta i kutija će prestati biti obična kutija i pretvorit će se u auto, čamac, kuću i ko zna šta sve ne, a vaše će se dijete njome zabavljati satima. Manje kutije mogu biti i "spavaonica" za plišane životinje, lutke i druge igračke.

9. Omogućite druženje sa životinjama, čak i ako sebi ne možete priuštiti držanje kućnog ljubimca. Odvedite malene u zoološki vrt. Dok šetate s njima, strpljivo odgovarajte na sva pitanja koja vam postavljaju.

10. Ako u vašem gradu nema zoološkog vrta, poslužite se malim trikom i priredite iznenađenje malima. Pozovite u goste sve prijatelje i rođake koji imaju ljubimce.

Recite im da obvezno dovedu i svoje četveronožne, dvonožne, čupkaste ili pernate kućne ljubimce te uz njihovu pomoć napravite mali kućni zoološki vrt, koji će bez sumnje oduševiti najmlađe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.