SAVJETI STRUČNJAKA

Kako djeci reći da se mama i tata razvode

Djeca razdvajanje roditelja doživljavaju kao prijetnju vlastitoj sigurnost i često vjeruju da su ona odgovorna za konflikt nastao između majke i oca

Djeci treba objasniti da ne snose nikakvu odgovornost. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.7.2019

Bračni parovi koji razmišljaju o razvodu trebali bi o tom problemu otvoreno i iskreno razgovarati s djecom, savjetuju stručnjaci iz njemačke Udruge psihijatara za djecu i adolescente.  

Vrlo je važno objasniti djeci novonastalu situaciju na njima razumljiv način, dakle "njihovim riječima".

- U većini slučajeva, roditelji misle da čine najbolje za djecu i ne govore im ništa o promjenama u odnosima među njima i potencijalnom razvodu braka – navode stručnjaci.

Djeca razdvajanje roditelja doživljavaju kao prijetnju vlastitoj sigurnost i često vjeruju da su ona odgovorna za konflikt nastao između majke i oca.

- Djeci, svakako, treba dati na znanje da će majka i otac nastaviti biti njihovi roditelji i nakon razvoda braka, dakle, kada više ne budu živjeli zajedno – ističu iz Udruge.

Također, djeci treba jasno objasniti da ona ne snose nikakvu odgovornost za događaj te da razvod ne znači permanentno odvajanje od bilo kojeg od roditelja.

Vijest o razvodu roditelja bolje prihvataju, odnosno bolje razumiju adolescenti, ali i za njih je kao i za manju djecu taj događaj veliki stres koji se obično manifestira psihološkim i fizičkim problemima, zbog čega u svakom slučaju treba djelovati preventivno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.