SAVJETI

Ovo je prirodni lijek za alergije

Ono pomaže u liječenju bronhitisa, astme, suhog kašlja, hripavca i ublažavanju alergija, neurodermatitisa i ekcema

Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku. Ilustracija

Bebe i mame

27.11.2019

Sve mame odavno znaju da je kozje mlijeko iznimno zdravo za djecu, osobito onu koja pokazuju alergijske reakcije na kravlje mlijeko. No, manje poznata su ljekovita svojstva magarećeg mlijeka, koje se od davnina koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a posebno bolesti dišnog sistema, alergije i oslabljeni imunitet.  

Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku. Ima niski postotak masnoća i puno vitamina, a slatkog je okusa pa ga djeca vole piti. Mlijeko magarica sve je popularnije u Europi i naširoko se primjenjuje po preporuci pedijatara u Italiji, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama.

Ono pomaže u liječenju bronhitisa, astme, suhog kašlja, hripavca i ublažavanju alergija, neurodermatitisa i ekcema. Blagotvorno djeluje i na želudac, liječi kolitis i druga oboljenja probavnog trakta. Propisana doza je jedan decilitar dnevno.

Mlijeko navodno jača imunitet i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko, dok ga primjerice na Siciliji i nekim drugim dijelovim Italije koriste u dječjim bolnicama kao zamjenu za majčino mlijeko. I odrasli često pribjegavaju magarećem mlijeku kao preventivnom lijeku protiv prehlada i upala dišnog sistema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.