KORISNO

Aritmija nije bauk, ali...

Poremećaji vezani za aritmiju obično se manifestiraju kao neki drugi zdravstveni problemi, zato je veoma bitno znati svaki detalj u vezi sa zdravstvenim stanjem svog djeteta

Za pregled kod pedijatra-kardiologa potrebno se pripremiti. Ilustracija

Bebe i mame

26.12.2019

Ukoliko je kod vašeg djeteta dijagnosticiran nenormalan ili nepravilan srčani ritam, sasvim je normalno da ste uplašeni. To je razumljivo. Međutim, upoznajte se što bolje sa ovim poremećajem, nestat će nepotrebni strah, a i bolje ćete brinuti o djetetu. 

Srčani ritam je broj otkucaja srca u minuti. Kod starije djece ili tinejdžera broj otkucaja je oko 70 u minuti. Kod novorođenčeta je 140 otkucaja u minuti.

Obično je srčani ritam pravilan. To znači da srce kuca ravnomjerno i ujednačeno (u redovnim intervalima). Međutim, srčani ritam se veoma lako mijenja. Fizičke aktivnosti i vježbe utječu na brže otkucaje srca. Otkucaji se usporavaju tokom sna.

Nepravilni srčani ritam je aritmija. Najčešće nepravilnosti se događaju dok dišemo. Dok dijete diše, srčani ritam se pri udisaju ubrzava za nekoliko otkucaja, a pri izdisaju usporava. Ovakva promjena ritma tokom disanja se naziva sinus aritmija i potpuno je normalna.

Međutim, ljekar ponekad može otkriti druge oblike aritmije. U tom se slučaju najprije moraju napraviti određena testiranja. Ljekar, čak, može predložiti pregled kod pedijatra - kardiologa, koji je specijaliziran za bolesti srca kod djece.

Aritmije, koje se također nazivaju i disritmije, mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Često se javljaju bez ikakvih simptoma. Zato se dešava da veoma često ni djeca, ni roditelji ne sumnjaju na aritmiju, te je stoga vrlo neprijatno iznenađenje kada im to ljekari saopšte tokom rutinskog pregleda.

Poremećaj u vezi sa aritmijom obično se manifestiraju kao neki drugi zdravstveni problemi, zato je veoma bitno da znate svaki detalj u vezi sa zdravstvenim stanjem svog djeteta.

Za pregled kod pedijatra-kardiologa potrebno se pripremiti, jer će vam on, vjerovatno, postaviti sljedeća pitanja:

1. Da li je vaše dijete osjetilo neuobičajene otkucaje?

2. Da li bilo šta kod vašeg djeteta ukazuje na aritmiju?

3. Koji je broj otkucaja srca u minuti?

4. Da li vaše dijete osjeća slabost, nesvjestice ili vrtoglavicu?

5. Da li se vaše dijete ikada onesvijestilo?

I neki lijekovi mogu pogoršati aritmiju. Stoga obavijestite ljekara o svim lijekovima koje vaše dijete, eventualno, uzima. I ne paničite. Čak i ako liječnik dijagnosticira aritmiju, danas postoji vrlo efikasna terapija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.