SAVJETI

S djecom otvoreno i iskreno o razvodu braka

Djeca razdvajanje roditelja doživljavaju kao prijetnju vlastitoj sigurnost i često vjeruju da su ona odgovorna za konflikt nastao između majke i oca

Vrlo je važno objasniti djeci novonastalu situaciju. Ilustracija

Bebe i mame

27.12.2019

Bračni parovi koji razmišljaju o razvodu trebali bi o tom problemu otvoreno i iskreno razgovarati s djecom, savjetuju stručnjaci iz njemačke Udruge psihijatara za djecu i adolescente.  

Vrlo je važno objasniti djeci novonastalu situaciju na njima razumljiv način, dakle "njihovim riječima".

- U većini slučajeva, roditelji misle da čine najbolje za djecu i ne govore im ništa o promjenama u odnosima među njima i potencijalnom razvodu braka, rekla je predsjednica Udruge Christa Schaff.

Djeca razdvajanje roditelja doživljavaju kao prijetnju vlastitoj sigurnost i često vjeruju da su ona odgovorna za konflikt nastao između majke i oca.

- Djeci, svakako, treba dati na znanje da će majka i otac nastaviti biti njihovi roditelji i nakon razvoda braka, dakle, kada više ne budu živjeli zajedno, rekla je Schaff.

Također, djeci treba jasno objasniti da ona ne snose nikakvu odgovornost za događaj te da razvod ne znači permanentno odvajanje od bilo kojeg od roditelja.

Schaff tvrdi kako vijest o razvodu roditelja bolje prihvaćaju, odnosno bolje razumiju adolescenti, no i za njih je kao i za manju djecu taj događaj veliki stres koji se obično manifestira psihološkim i fizičkim problemima, zbog čega u svakom slučaju treba djelovati preventivno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.