SAVJETI

Uklonite ove predmete ukoliko imate malo dijete

Ukoliko je korištenje toplih preparata za kosu dio vaše rutine, budite vrlo oprezni

Djeca su po prirodi znatiželjna. Ilustracija

Z. K.

4.12.2020

Pogledajte na koje predmete treba da obratite pažnju ukoliko imate malo dijete. Roditelji se trude da zaštite djecu od opasnosti, ali često zaboravljaju na neke predmete koji se nalaze u gotovo svakom domu. Djeca su po prirodi znatiželjna i sve što ih okružuje im je interesantno i čini im se uzbudljivim. Upravo zbog toga je veoma važno znati koje su najčešće korišteni kućni predmeti na koje treba pripaziti.



Samostojeća ogledala

Ukoliko u hodniku ili spavaćoj sobi imate samostojeće ogledalo, razmislite o tome da ga sklonite dok dijete malo ne poraste. Djeci su ona zanimljiva, ali ako se dijete nasloni na samostojeće ogledalo, postoji šansa da se ono sruši, a mališan može da padne preko razbijenog stakla i da se povrijedi.  


Pegle/stajleri za kosu

Ukoliko je korištenje toplih preparata za kosu dio vaše rutine, budite vrlo oprezni, jer ukoliko su oni zagrijani dijete može da ga uhvati rukicom i da se povrijedi. Neke pegle za kosu dostižu veoma velike temperature i treba im više vremena da se ohlade. Rizik od povreda i opekotina vrlo je visok ako je u blizini dijete dok koristite ove proizvode. Također povedite računa da vaše dijete ne bude u vašoj blizini dok peglate veš, jer nesmotreno može pokušati da uhvati peglu i da se opeče. 


Predmeti sa oštrim ivicama

Sklonite samostojeće ogledalo. Ilustracija

Kad dobijete dijete, shvati ćete da u svom domu imate puno oštrih ivica (komode, stolovi) koje treba zaštiti. Zbog sigurnosti djeteta je važno ukloniti sve staklene predmete poput vaza, ali staklene stolove za kafu, posebno ako imaju oštre ivice. Djeca ne znaju da procjene sigurnost, a stakleni stočići pokazali su se visokorizičnim predmetom povezanim sa brojnim povredama. 


Magneti

Mnogi roditelji ukrašavaju frižidere magnetima, a oni mogu biti opasni ako završe u ustima djeteta, jer predstavljaju rizik od gušenja. Ukoliko koristite magnete, držite ih visoko kako ih djeca ne bi mogla dohvatiti. 


Kapsule za pranje veša

S obzirom da se kapsule za pranje veša mogu naći u raznim bojama i privući dječju pažnju, morate povesti računa o tome. One mogu biti djeci zanimljive, ali i veoma toksične po zdravlje. Stručnjaci predlažu da ih ne kupujete ukoliko to nije nužno, a ako se ipak odlučite da ih koristite važno je da ih držite izvan domašaja djece. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.