SAVJETI

Kako uspavati dijete bez muke

Čak 10 sati prije odlaska na spavanje zaboravite na kofein

Kada dijete osjeti vašu smirenost i ono će brzo zaspati. Ilustracija

Z. K.

30.8.2021

Ako imate problem da uspavate dijete, a potom da i vi mirno i spokojno zaspite, znajte da je to muka skoro svakog drugog roditelja. Da biste uspjeli da prebrodite ovaj problem, isprobajte metod 10-3-2-1, koji je postao sve popularniji.


Dobra priprema

Ovaj princip podrazumijeva da se vi i vaše dijete temeljno pripremite za odlazak u krevet, što bi moglo da vam bude od velike pomoći, a kada dijete osjeti vašu smirenost i ono će brzo zaspati. Stručnjaci poručuju poštovanje sljedeće procedure koja bi trebalo da vam pređe u naviku i time riješi problem na duge staze, i to bez ikakvih posebnih odricanja.

Posljednja kafa se pije u podne - Čak 10 sati prije odlaska na spavanje zaboravite na kofein, jer toliko vremena je potrebno organizmu da ga izbaci iz krvotoka i eliminira njegove efekte. To znači da ne pijete kafu, čaj, energetska i gazirana pića.

Večerajte prije vijesti - Tačno tri sata prije odlaska u krevet završite sa obilnim obrocima, jer ćete time pomoći organizmu da izbjegne gorušicu i prekide sna. Izbjegavajte i alkohol, jer on remeti veoma važnu REM fazu sna, koja počinje otprilike 90 minuta nakon što smo zaspali, a tokom nje se najviše stimulira mozak i tada je najvjerovatnije da ćemo sanjati.


Spokojna noć

Predveče prestanite sa poslom - Zatim, dva sata prije spavanja prestanite sa bilo kakvim poslom, jer će vam to pomoći da se opustite. Rasteretite misli. Relaksirajte se. Dišite duboko.

Ugasite sve ekrane - I na kraju, sat prije odlaska u krevet ugasite sve ekrane - televizor, kompjuter, mobilni telefon... Iako je to najteže za djecu, zapravo je možda i najvažnije. Tako ćete biti sigurni da će slatko i brzo zaspati, a i vi sa njima. Noć će konačno biti spokojna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.