KORISNO

Tokom zime birajte ove kupke za djecu

Loša njega i pogrešne navike mogu dovesti do izrazite suhoće, ekcema, infekcija i raznih drugih poremećaja

Najbolje je da banjanje traje do deset minuta. Ilustracija

Z. K.

3.2.2022

Dječija koža iziskuje posebnu njegu i promišljen izbor sredstava za kupanje i njegovanje. Kupovinu ovih preparata treba prilagoditi godišnjem dobu, navode stručnjaci. Za razliku od ljetnih mjeseci kada se za pranje preporučuju sindete (zamjene za sapun), koje ne sadrže jake deterdžente i ne oštećuju barijernu funkciju kože, zimi se savjetuje upotreba uljanih kupki i pjenušavih sredstava za pranje. Ona sadrže ulja i ne ispiraju se nakon kupanja. Tako dio lipidnog, masnog sloja ostaje na koži.

Nakon kupanja kožu treba lagano tapkati, mekanim i čistim peškirom. Treba izbjegavati svako nasilno trljanje koje može iritirati kožu i dovesti do crvenila. Najbolje je da banjanje traje do deset minuta, a temperatura vode da bude oko 32 stepena. To su idealni uslovi da se koža ne bi presušila.


Mirišljavi šamponi

Svako oštećenje može dovesti do gubitka vode što kožu može dodatno isušiti. Na taj način je i prodor alergena iz vanjske sredine olakšan. Matična mliječ, ulje noćurka i razne druge korisne supstance mogu odlično obnoviti hidrolipidni sloj. Higijenska sredstva na biljnoj bazi bez sapuna nježno i umirujuće čiste kožu.

I kožu glave treba prati pomenutim preparatima što je bolji izbor od mirišljavih šampona i jakih sredstava za pranje. Nakon kupanja ne treba zaboraviti na mazanje krema ili mlijeka.

Zbog hladnoće i vjetra zimi je važna zaštita kože lica, a naročito obraza. Tokom boravka na planini u najhladnijem dijelu godine potrebna je zaštita od sunca kremama koje su namijenjene djeci, sa zaštitnim faktorima od SPF 30 do 50.

Mažu se 30 minuta prije izlaska na sunce. Ovakvom njegom koža djeteta bit će zdrava i s očuvanom barijernom funkcijom.

Loša njega i pogrešne navike mogu dovesti do izrazite suhoće, ekcema, infekcija i raznih drugih poremećaja. Ako niste sigurni šta bi od ponuđenih preparata bilo najbolje za vaše dijete, potražite savjet od ljekara koji će preporučiti odgovarajuća sredstva.



Nježni dodir

Najbolja su kvalitetna sredstva koja su namijenjena dječijoj koži, naročito ukoliko su bez parfema i parabena. Takvi preparati mogu se kupiti u apotekama i proizvodi su kompanija koje se bave istraživanjem šta koži najviše prija.

To mogu biti mlijeka, emolijentne kreme i balzami za njegu. Ukoliko je suhoća izrazita mogu se primjenjivati i obogaćene emolijentne kreme.

Preporučuje se, a i bebama će najviše prijati, da se ove „mazalice" utrljavaju masažom. Nježni dodir djeluje dodatno umirujuće na djecu prije spavanja. Ovako se njeguju i lice i tijelo.


Iritirana koža

Ukoliko ima crvenila i iritacije postoje kreme s bakrom i cinkom koje djeluju umirujuće. Ukoliko se na koži javi crvenilo, mjehurići, krastice i svrab neodložno se treba javiti dermatologu. Može biti u pitanju izrazita suhoća ali i početni znaci dječijeg ekcema. Osim njege u takvim slučajevima nekada su neophodni antibiotici da ne dođe do infekcije ili antihistaminici protiv svraba.

Termalne vode su se pokazale odlične za umirenje kože, često ulaze u sastav krema za njegu koje tako djeluju umirujuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.