SVAŠTICE

Zašto plač bebe tjera na reakciju

Ljudski mozak na plač novorođenčeta reagira brže i snažnije nego na ijedan zvuk u prirodi

Plač izaziva intenzivnu emocionalnu reakciju. Dr. Hill

Z. K.

18.1.2023

Na plač malog djeteta reagiramo bez zadrške, čak i ako sami nemamo djecu. Naučnici kažu da plač bebe u ljudskom mozgu izaziva momentalnu veoma intenzivnu emocionalnu reakciju.

Treptaj oka

Tim naučnika s Oksforda ispitivao je reakcije ljudskog mozga na različie zvukove, a rezultati istraživanja pokazali su da je plač bebe nemoguće ignorirati, pošto na njega mozak reagira za svega 100 milisekundi, što je brže od treptaja oka.

Zašto ne možemo ignorirati plač bebe, čak i ako nije u pittanju naše dijete? Beba koja plače gađa nas tamo gdje smo po prirodi stvari najslabiji. 

Ljudski mozak na plač novorođenčeta reagira brže i snažnije nego na ijedan zvuk u prirodi, i to jedinstvenim emocionalnim odgovorom koji nam je svojstven kao vrsti, što je ujedno i razlog zbog kojeg ga ne možemo ignorirati.

Pojačana aktivnost

Psiholozi se slažu da to ima smisla iz perspektive evolucije. Snimci moždane aktivnosti kada čujemo plač bebe pokazuju pojačanu aktivnost u regijama zaduženim za emocije. Taj zvuk aktivira centre u mozgu koji nam ne dozvoljavaju da se opustimo ili zaspimo dok plač ne prestane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.