TRUDNOĆA I POROD

Anemija je neželjeni pratilac trudnoće

"Bebe i mame"

25.3.2018

Anemija u trudnoći je sve učestalija. U zemljama u razvoju 35-75 procenata trudnica pati od anemije, a u razvijenim zemljama oko 18 posto. Ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju zbog mnogih komplikacija koje može prouzrokovati.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kada je riječ o deficitu mikronutrijenata, željezo je na prvom mjestu, a najčešći uzroci nedostatka ovog elementa su: nedovoljan unos hranom, loša apsorpcija iz probavnog trakta, povećan gubitak željeza te povećane potrebe organizma.

Trudnoća je stanje specifičnih metaboličkih potreba pa je nužna i specifična prehrana kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane nedostatkom nutrijenata.

Zbog premalog unosa željeza javlja se njegov nedostatak što rezultira premalim zalihama te tako ni fetus nije u mogućnosti zadovoljiti svoje potrebe. Putem posteljice fetus dobiva manje kisika te može pokazivati znakove patnje.

U trudnoći se povećava volumen krv pa je stoga prisutna povećana potreba za željezom. Ovo za posljedicu ima pojavu komplikacija poput većeg gubitka krvi tokom poroda, povećan rizik prijevremenog poroda, zastoj u razvoju ploda, niska porođajna težina ploda, a u najdrastičnijem obliku i perinatalna smrt.

Trudnice su posebno osjetljive na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Uočene su brojne negativne posljedice anemije i po majku i po dijete. Najviše željeza potrebno je tokom trećeg trimestra, a dovoljnu količinu teško je podmiriti iz hrane zbog ograničavajuće prehrane i slabe bioraspoloživosti željeza usljed velikih unosa prehrambenih vlakana i fitata.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične za što postoje brojni razlozi poput držanja dijete, nedovoljnog unosa vitamina i minerala, nedovoljnog razmaka između dvije trudnoće (kraći od dvije godine), obilne menstruacije i slično.

Zbog česte pojave anemije, trudnice je nužno testirati na samom početku trudnoće te u sedmom ili osmom mjesecu, a po potrebi i ranije.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo, a kod jačih anemija nesvjestica, nepravilan rad srca, nedostatak zraka. Anemija se liječi promjenom načina prehrane ili terapijom preparatima željeza.

Hrana bogata željezom

1. Lisnato zeleno povrće;

2. Smeđa riža;

3. Jetrica;

4. Grožđe;

5. Sok od višnje;

6. Crveno meso;

7. Hhrana bogata folnom kiselinom (grah, kikiriki, gljive);

8. Hrana bogata C vitaminom (limun, naranče, svježe povrće).

Na tržištu su dostupni brojni prenatalni vitaminski i mineralni preparati o kojima se treba svakako konsultirati sa doktorom prije nego se počnu uzimati.

Kada je potreban oprez

Pripravci željeza nisu bezazleni i njihovom prečestom upotrebom može se javiti toksičnost, pogotovo kod male djece. Velike doze oralnog željeza mogu prouzrokovati nekrotizirajući gastroenteritis s povraćanjem, proljevima, abdominalnom boli, krvavim proljevima, tamnom stolicom, letargijom i otežanim disanjem. Dvovalentni oblici željeza također izazivaju nuspojave poput bola u želucu, abdominalnih grčeva, zatvora ili proljeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.