UPOZORENJA

S kojom hranom trudnica treba biti oprezna

Poželjno je jesti neprskano voće i povrće, dosta ribe, mliječnih proizvoda i osigurati dovoljnu količinu vitamina i minerala. Međutim, i među ovim namirnicama postoje uljezi koje bi trebalo izbjegavati

Dozvoljeni porast težine trebao bi se kretatati od 11 do 15 kilograma. Ilustracija

"Bebe i mame"

21.9.2018

Prvo i osnovno pravilo prehrane trudnica je unos što kvalitetnijih i raznovrsnijih namirnica. Poželjno je jesti neprskano voće i povrće, dosta ribe, mliječnih proizvoda i osigurati dovoljnu količinu vitamina i minerala. Međutim, i među ovim namirnicama postoje uljezi koje bi trebalo izbjegavati.

Za vrijeme trudnoće potrebe za kalorijama i hranljivim materijama samo se blago pojačavaju. Od četvrtog mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno.

Ukupna količina namirnica ne treba rasti, a posebno ne treba jesti za dvoje. Prednost treba dati namirnicama siromašnim kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralima.

Dozvoljeni porast težine trebao bi se kretatati od 11 do 15 kilograma. Važno je jesti zdravo i raznovrsno, a evo šta bi trebalo izbjegavati:

Nepasterizirano mlijeko

Nepasterizirano mlijeko i sirevi (feta, gorgonzola, bri...) mogu sadržavati bakteriju listeriju, koja se još može naći i u džigerici, nedovoljno kuhanom mesu i polugotovim jelima. S nepasteriziranim mlijekom budite posebno oprezni jer se mogu javiti ozbiljne posljedice u razvoju bebe, posebno ako se odmah ne obratite ljekaru.

Meso

Izbjegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso i morske plodove, jer vas mogu zaraziti koliformnom bakterijom, salmonelom ili toksoplazmozom, parazitom koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i putem nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa.

Kod primarne infekcije u trudnoći postoji značajna opasnost od infekcije i razvoja teških anomalija na fetusu.

Jaja

Jaja i hranu koja sadrži sirova jaja (majoneza, sladoled, sosovi...) trebalo bi izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno važno ako volite jesti sosove i sladolede napravljene kod kuće, jer se ovi industrijski proizvodi prave od sirovih jaja.

Bakalar i tunjevina

U trudnoći je neophodno jesti ribu, ali nije baš svako meso ribe dobro za plod. Izbjegavajte meso morskog psa, sabljarke, bakalar i tunjevinu. Meso tih riba sadrži živu koja je nusproizvod industrijskog otpada. Živa prolazi kroz placentu i može oštetiti nervni sistem bebe.

Alkohol

Prenatalno izlaganje alkoholu izaziva neurološka oštećenja koja se javljaju u kasnijem životu djeteta. Međutim, ljubiteljice kapljice trebale bi znati da i tokom dojenja treba izbjegavati konzumaciju alkohola.

Kofein

Ograničite unos kofeina putem kafe, crnog čaja, kola napitaka i čokolade. Ovaj aktivni sastojak može izazvati prijevremeni porođaj, naročito u prvom tromjesečju trudnoće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.