DO PRVE GODINE

I prije rođenja beba prepoznaje vaš glas

Između drugog i četvrtog mjeseca, ako bebi ponovo date igračku koja stvara zvuk ako se zatrese, ona će znati šta raditi s njom

S četiri sedmice kod bebe počinje da se razvija kratkotrajno pamćenje. Ilustracija

"Bebe i mame"

15.1.2019

Još dok je u stomaku beba čuje majčin glas, koji kasnije prepoznaje već u prvim satima nakon rođenja - jer ga je zapamtila. A kako teče dalji razvoj memorije vaše bebe saznajte u tekstu koji sledi. 

Prije nego što se rodi, beba počinje da prepoznaje vaš glas. To prepoznavanje se intenzivira u toku prvih sati nakon rođenja, a već nakon prve sedmice beba počela da prepoznaje i vaš lik.

Sa četiri sedmice kod bebe počinje da se razvija kratkotrajno pamćenje. Znat će ko ste, ali će misliti da postoji više vas. Još nije shvatila činjenicu da stvari postoje i onda kada ih ne vidi.

Između drugog i četvrtog mjeseca, beba će početi da se sjeća stvari koje su povezane s nekim objektima. Ukoliko joj ponovo date igračku koja stvara zvuk ako se zatrese, ona će znati šta raditi s njom.

Kada beba napuni šest meseci, memorija će joj se uveliko početi razvijati. Radeći iste stvari, svakog dana u isto vrijeme, beba će početi da povezuje stvari sa određenim aktivnostima, kao dijelom svakodnevne rutine.

U period od šestog do 12. mjeseca bebina memorija postaje “prefinjenija”. Shvata da je samo jedna mama, što će doprinijeti da se još više veže za vas i da se uznemiri kada negdje odete. Kada ispusti neki predmet, počet će da ga traži. Počet će da se vezuje za okruženje i ljude koji su joj bliski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.