KORISNO

Folna kiselina čuva mozak i srce fetusa

Ova supstanca, koja spada u vitamine B skupine, sprečava nastanak urođenih defekata kod bebe u stomaku

Voće je prirodni izvor folne kiseline. Ilustracija

"Bebe i mame"

25.1.2019

Folna kiselina je jedan od manje poznatih vitamina, najviše je ima u zelenom lisnatom povrću, a prvi put je izolirana iz špinata. 

Preventivno se primjenjuje za sprečavanje nastanka defekata pri rođenju, koji se povezuju s manjkom ove supstance. Ona smanjuje rizik deformacije fetusa, odnosno centralnog nervnog sistema.

Neka istraživanja dokazuju da folna kiselina može spriječiti prirođene defekte srca, ekstremiteta i lica.

Ona je jedini vitamin za kojim su veće potrebe u trudnoći nego u periodu dojenja, što podvlači njenu ulogu u diobi ćelija i razvoja fetusa. Direktno je uključena u izgradnju jedne tvari od koje u velikoj mjeri zavisi raspoloženje.

Nedostatak folata tokom trudnoće uzrokuje jednu vrstu anemije kod trudnica, koja može završiti spontanim pobačajem.

Uz folnu kiselinu trudnica treba uzimati i vitamin B-12, jer olakšava pretvorbu kiseline u aktivni oblik. U nekim zemljama donesen je zakon koji obavezuje liječnike da trudnicama, na početku trudnoće, propisuju folnu kiselinu.

Nedostatak folne kiseline kod novorođenčadi pojačava fiziološku anemiju. Deficit folne kiseline moguć je i kod žena koje konzumiraju alkohol te kod žena koje su duže vrijeme koristile oralnu kontracepciju.

Izvori folne kiseline

Najbogatiji izvori folne kiseline su kvasac, iznutrice i zeleno povrće, grah i citrusno voće. Folna kiselina je topiva u vodi pa se pri dugom kuhanju izgubi i do 50 posto.

Vitamin C u mlijeku ima zaštitno djelovanje prema folnoj kiselini koja lako oksidira. Terapijske doze ove kiseline, kao u slučaju lošeg PAPA testa ili kod prevencije raka, mogu iznositi i 20 miligrama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.