KORISNO

Šest pitanja koja more svaku trudnicu

Umor je je jedan od najraširenijih simptoma trudnoće

Ne iscrpljujte se nepotrebno. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

7.9.2020

1. Postoji li neki konkretan razlog za umor koji osjećam od samog početka trudnoće? 

Umor je je jedan od najraširenijih simptoma trudnoće. Trudnice se dosta brzo zamaraju i osjećaju se umorno, pogotovo tokom prvih nekoliko mjeseci, a nerijetko se osjećaj umora javlja samo nekoliko sedmica nakon začeća.

Nije to nikakvo čudo, niti razlog za zabrinutost, jer vaš organizam vrijedno "radi" kako bi proizveo određene hormone i kako bi bebi obezbijedio sve potrebne nutrijente. Simptom umora i brzog zamaranja je uzrokovan nizom transformacija i promjena koje se događaju u vašem organizmu uz povećani nivo hormona.

Sam početak trudnoće je period kada organizam doživljava najveće promjene, period kada je proizvodnja hormona u organizmu povećana, period kada srce mnogo brže i intenzivnije radi zbog pojačane cirkulacije, sve s ciljem donošenja potrebnih nutrijenata fetusu koji je u razvoju.

Pojačana proizvodnja progesterona je glavni uzročnik naglašenog umora kod većine trudnica na samom početku trudnoće. Pospanost je normalna pojava. Riječ je zapravo o mudrom načinu na koji naš organizam iskorištava svoje resurse.

Poslušajte svoj organizam, jer ovaj početni trudnički organizam obično nestaje nakon prvih nekoliko mjeseci. Odmarajte se kada vaš organizam to traži od vas, jer ćete tako sačuvati nivo energije. Ne iscrpljujte se nepotrebno. Znaci zamora i pospanosti će vrlo brzo nestati.

2. Koliko će dugo potrajati simptomi vrtoglavice koji me prate u trudnoći? 

Jedan od dosta čestih simptoma trudnoće su i vrtoglavice, a kod nekih trudnica i padanje u nesvijest. U prvim danima trudnoće možete povremeno osjećati blage vrtoglavice, a može vam se čak desiti i da padnete u nesvijest zbog niskog nivoa šećera u krvi. Ne zaboravite, u vašem se organizmu dešavaju zaista velike promjene, kako kada je riječ o nivou hormona isto tako i kada je riječ o cirkulaciji.

Materica se širi i pri tome vrši pritisak na arterije u nogama. Stoga može doći do pada krvnog pritiska što uzrokuje osjećaj lake vrtoglavice. Drugi uzrok vrtoglavice može biti ukoliko dugo niste jeli. Šećer u krvi opada mnogo brže kod trudnica, jer u njihovoj je utrobi malo biće koje treba nutrijente, a jedini način da dođe do njih je majčin organizam.

Bez pravog "energenta", vaš organizam počinje osjećati prve efekte trudnoće. A upravo su ti prvi simptomi trudnoće podsjetnik da morate voditi brigu o svom organizmu i kompletnom zdravlju u drugom stanju. Stoga vodite računa da vam nivo šećera u krvi naglo ne opadne. Voće, krekeri i neke druge zdrave grickalice će vam pomoći da održite normalan nivo šećera. I ono neizbježno, pijte dosta vode, odmarajte se što češće pomalo, pogotovo na samom početku trudnoće.

3. Od prvog dana trudnoće često mokrim. Kada će se stvari vratiti u normalu?

Često mokrenje je jedan od prvih najuočljivijih simptoma trudnoće. Javlja se skoro na samom početku trudnoće kada odjedanput shvatite da se broj vaših odlazaka do toaleta povećao.  Proširena materica uzrokuje učestalije mokrenje tokom trudnoće jer svojim širenjem vrši pritisak na mokraćni mjehur. Isto tako, organizam trudnice proizvodi dodatnu tečnost koja se mora eliminirati iz organizma. Ovaj je simptom ipak najizraženiji tokom prvog i trećeg trimestra trudnoće, a kao i svi ostali simptomi, nestaje nakon porođaja. 


Kod nekih trudnica, nakon dugog ležanja na leđima, dolazi do opadanja krvnog pritiska. Ilustracija

4. Kada će nestati nabreknutost grudi?

Jedan od simptoma trudnoće koji kod žena uzrokuje prilično nelagodan osjećaj, nabreknutost grudi, je za neke žene izuzetno bolan znak trudnoće. Grudi postaju krute i nabrekle, tako da čak i neke uobičajene svakodnevne radnje, kao što su tuširanje i oblačenje izazivaju bol. Ovo je jedan od prvih simptoma trudnoće koji žene primjećuju, mada se uz ovaj može javiti i niz drugih uobičajenih simptoma.

Organizam trudnice proizvodi više hormona progesterona i estrogena. To je priprema grudi trudnice za dojenje. Povećana proizvodnja ova dva hormona je dio pripreme grudi za hranjenje bebe. Ove velike promjene u grudima neminovno uzrokuju osjećaj boli. Jedini način da umanjite bol je nošenje adekvatnih grudnjaka za trudnice.

5. Patim od čestih promjena raspoloženja. Zanima me zbog čega mi se to dešava u trudnoći, jer ranije nisam imala tih problema?

Lista simptoma sa kojima se mora boriti i um i tijelo trudnice je zaista podugačka. Za organizam u kojem se dešavaju svakodnevne promjene, potpuno je normalna i pojava razdražljivosti, nervoze i dosta čestih promjena raspoloženja.  Pored fizičkih promjena, žena doživljava i niz emotivnih promjena, bez obzira što se raduje trudnoći i iščekivanju novog člana. 

Ove se promjene uglavnom mogu pripisati hormonalnim burama koje se dešavaju u organizmu trudnice. Međutim, za razliku od nekih drugih pratećih simptoma trudnoće, ovaj simptom koji se uglavnom javlja na samom početku, uglavnom vrlo brzo nestaje.  Nije nikakva rijetkost da trudnica brizne u plač bez nekog vidljivog razloga, da pokazuje prave navale emocija, a da ni sama ne razumije zbog čega se sve to događa! Ne brinite, promjene raspoloženja su potpuno normalne u trudnoći. 

6. Da li spavanje na leđima za vrijeme trudnoće može naštetiti mojoj bebi?

Kod većine trudnoća, položaj majke na spavanju uglavnom nema utjecaja na razvoj ploda. Međutim, u slučaju eventualnih komplikacija u trudnoći koje se manifestiraju kroz sporiji rast i razvoj ploda, budućoj majci se savjetuje spavanje na lijevoj strani, jer se na taj način poboljšava opskrbljivanje fetusa adekvatnim količinama krvi. Pored toga, kod nekih trudnica, nakon dugog ležanja na leđima, dolazi do opadanja krvnog pritiska i vrtoglavice (sindrom aortokavalne kompresije).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.