ISTRAŽIVANJE

Naučnici misle da su otkrili uzrok jutarnjih mučnina kod trudnica

Teški oblici jutarnjih mučnina uključuju rizike poput gubitka težine i dehidracije, što može ugroziti majku i nerođeno dijete

Jutarnje mučnine su česta pojava kod većine trudnica. Printscreen

E. Ag.

27.6.2023

Istraživačica Marlena Feizo patila je od mučnina tokom svoje druge trudnoće. Bile su toliko jake da nije mogla jesti i osjećala se slabom zbog neprestanog povraćanja. Ljekari su joj rekli da je to samo u njenoj glavi, piše "Science Alert".

Teški oblici 

Gotovo dvije trećine trudnica doživi različite stepene mučnine ili povraćanja u prvom tromjesečju trudnoće, što je poznato kao jutarnje mučnine. Teški oblici jutarnjih mučnina uključuju rizike poput gubitka težine i dehidracije, što može ugroziti majku i nerođeno dijete.

Feizo predvodi tim istraživača koji su sada, nakon desetljeća istraživanja, izdvojili hormon koji djeluje na mozak i uzrokuje povraćanje. Drugim riječima, smatraju ga krivcem za jutarnje mučnine.

Mučnina i povraćanje vrlo su česti u prvom tromjesečju trudnoće, no u oko 2 posto slučajeva, odnosno 1 od 50 trudnoća razvija se najteži oblik poznat kao hiperemeza gravidarum (HG). Upravo je od tog stanja patila Feizo i to iskustvo ju je ohrabrilo da nastaviti tražiti temeljni uzrok problema.


Nekoliko genetskih varijanti

Početkom 2022. ona i njene kolege otkrili su nekoliko genetskih varijanti u genu GDF15 koje su povezali s rizikom od HG-a te su ponudili dokaze koji podržavaju da GDF15 uzrokuje hiperemezu. Poput mnogih drugih proteina, nivoi GDF15 rastu tokom trudnoće, a čini se da su neke žene osjetljivije na njega od drugih.

Feizo i njen tim s "Keck School of Medicine" na Univerzitetu Južne Kalifornije otkrili su da su nivoi GDF15 bili viši u grupi od oko 60 žena s hiperemezom nego u grupi trudnica koje nisu bile toliko pogođene jutarnjim mučninama.

- Sada možemo pouzdano zaključiti da su viši cirkulirajući nivoi GDF15 u majčinoj krvi povezani s povećanim rizikom od HG-a - pišu Feizo i kolege.

Vijest da su naučnici možda otkrili uzrok hiperemeze trebala bi donijeti olakšanje trudnicama iako još nisu razvijeni novi tretmani za to stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.