NEOČEKIVANO

Zatrudnjela je uprkos spirali, a zatim je šokirao prizor nakon poroda

Spiralu koristi preko 150 miliona žena diljem svijeta, pa je tako najšire korištena reverzibilna metoda kontracepcije

Beba rođena sa spiralom u ruci. Instagram

M. Z.

16.7.2023

U današnje vrijeme postoje mnogobrojni načini kontracepcije, ali nisu uvijek učinkoviti. To može potvrditi jedna majka (34) iz Vijetnama koja je rodila bebu iako je imala kontracepcijsku spiralu, a njeno dijete itekako je podsjetilo na to tokom rođenja, prenosi unilad.co.uk.

Rođen zdrav

Prije dvije godine ova majka dvoje djece ugradila je spiralu, kao metodu kontracepcije. No, nakon nekog vremena, shvatila je da je ostala trudna. Dijete je rodila je u Hai Phong International Hospital u Vijetnamu, to joj je treće dijete. Mališan je rođen zdrav, a spirala koju drži dijete je zapravo ispala pri porodu, te kad je beba izašla refleksnim je stiskanjem šake zgrabila spiralu. Fotografije pokazuju kako mališan čvrsto drži spiralu u ruci.

Ljekaru Tran Vijetu Pongu cijela se stvar činila jako zanimljiva pa je odlučio fotografirati taj neobičan događaj. Fotografije su podijeljene na društvenim mrežama bolnice i brzo su privukle veliku pažnju. Pong objašnjava kako je spirala, vrlo vjerovatno, pomaknuta sa svog originalnog položaja u maternici te je tako postala neučinkovita i tako je majka ostala trudna. Kada je ugrađena ispravno, spirala je učinkovita čak 99 posto te može trajati 5 do 10 godina.

Zaštita od začeća

Savremeni intrauterini ulošci, tj. sprirale, obično su maleni i imaju oblik slova ''T'', te sadrže bakar ili levonorgestrel, a uvode se u sluznicu šupljine maternice. Predstavljaju oblik dugoročne reverzibilne zaštite od začeća. Među različitim metodama zaštite od začeća korisnice su, uz kontraceptivne implantate, najzadovoljnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.