SAVJETI

Zašto bebe plaču i kako im pomoći?

Razumijevanje je ključno za zdravlje i odnos s bebom

Najčešće plaču zbog gladi. Pixabay

Dž. R.

21.3.2024

Bebe plaču jer je to jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje duže vrijeme, to može biti veoma uznemirujuće i za roditelje i za skrbnike. Razumijevanje zašto bebe plaču i kako pravilno reagirati ključno je za zdravlje i razvoj djeteta te njegov odnos s roditeljima u budućnosti.

Pretjerana stimulacija

Jedan od najčešćih razloga za bebin plač je glad. Novorođenčad ima mali želudac i treba jesti često, obično svaka 2 – 3 sata. Ako je prošlo mnogo vremena od zadnjeg hranjenja vaše bebe, razmislite o tome da joj ponudite mlijeko ili formulu. Obratite pažnju na znakove gladi poput mljackanja usnama, pokreta rukama i stavljanja ruku na usta.

Neudobnost od mokre pelene ili uske odjeće može uzrokovati nervozu kod beba. Provjerite postoji li fizička nelagoda i napravite potrebne prilagodbe. Provjerite je li bebina pelena čista i suha. Obucite ih u udobne, prozračne tkanine.

Preumorna beba će vjerovatnije plakati. Bebe trebaju mnogo sna i mogu postati pretjerano stimulirane ako su predugo budne. Uspostava dosljedne rutine spavanja može spriječiti plač uzrokovan umorom. Obratite pažnju na znakove pospanosti poput trljanja očiju, zijevanja ili nervoze bez vidljivog razloga.

Fizički kontakt

Bebe žude za fizičkom blizinom svojih roditelja ili skrbnika. Kontakt koža na kožu, ljuljanje ili nježno njihanje mogu pružiti osjećaj sigurnosti i ugode. Pokušajte držati bebu blizu, koristiti nosilicu ili nježno masirati.

Probavni problemi kao što su gasovi i grčevi mogu biti bolni za bebu, što dovodi do dugotrajnog plača. Ako se plač vaše bebe čini glasnijim i popraćen stisnutim šakama i podignutim nogama, to bi mogao biti uzrok. Nježno trljajte bebin stomak ili isprobajte tehnike masaže bebe kako biste ublažili nelagodu.

Znaci uzbune

Bebe imaju osjetljiv nervni sistem i lako ih može preopteretiti prevelika stimulacija, kao što su jaka svjetla, glasni zvukovi ili previše ljudi. Stvaranje mirnog i umirujućeg okruženja može pomoći. Osigurajte miran prostor s prigušenim osvjetljenjem, kako bi se vaša beba opustila.

Kako bebe rastu i razvijaju se, mogu proći kroz razdoblja povećane nemirnosti zbog razvojnih promjena, poznatih i kao skok u razvoju. To može uključivati nicanje zubića, fizički rast i učenje novih vještina. Pružite dodatnu udobnost i podršku tokom ovih perioda i budite strpljivi s promjenjivim potrebama svoje bebe.

Obratite pažnju

Odmah nazovite pedijatra ako vaša beba ima temperaturu (čak i nisku) i mlađa je od tri mjeseca. Ukoliko iznenada neutješno plače nakon što je općenito bila tiha prvih mjeseci života, sa samo nekoliko napada dnevnog plača (iako ovo upućuje na nicanje zubića, može ukazivati i na druge probleme), ako primjećujete plač, povraćanje, slabost ili nedostatak kretanja.

Još jedan od bitnih znakova je kada beba ne želi piti ili pije vrlo malo duže od osam sati i ne može se smiriti uprkos tome što pokušavate sve - hranjenje, ljuljanje, pjevanje, tišina, mijenjanje prljave pelene itd.

Ponekad plač može biti znak temeljnog zdravstvenog problema. Ako ste isprobali uobičajene metode da umirite bebu, a ona i dalje pretjerano plače, posavjetujte se s pedijatrom. Obratite pažnju na dodatne znakove poput groznice, neobičnog osipa ili promjena u obrascima hranjenja.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.